Analytikere advarer: Risikoen i Ukraine øget

Scener med jublende demonstranter er ingen garanti for, at faren er drevet over i Ukraine. Finansmarkederne følger situationen nøje.

Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEY DOLZHENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra flere sider advarer finansanalytikere om, at situationen i Ukraine langt fra er løst endnu.

"Dramatisk og begivenhedsrig".

Sådan beskriver Danske Banks analytikere weekenden i Ukraine, hvor præsident Viktor Janukovitj er sendt på flugt, efter at demonstranter har overtaget kontrollen med Kiev.

Men Danske Bank advarer mod at se weekendens tiltag i parlamentet, der blandt andet har varslet valg, frataget præsidenten flere vidtrækkende beføjelser og sikret løsladelsen af tidligere premierminister Julia Timosjenko, og scenerne med jublende demonstranter i gaderne, som et tegn på at faren er drevet over.

Janukovitj er ikke nødvendigvis en slagen mand, og Rusland kan hurtigt træde ind i konflikten igen.

"Usikkerheden om den fremtidige politiske situation er er fortsat ekstremt høj," vurderer analytikerne i et notat mandag morgen, og fortsætter:

"Det er hævet over enhver tvivl at de seneste begivenheder har øget de geo-politiske risici, og at det vil tiltrække sig de finansielle markeders opmærksomhed de kommende dage."

Janukovitj opholder sig formentlig et sted i det østlige Ukraine, hvor han fortsat har støtte i dele af befolkningen. Analytikernes bekymring går særligt på, at Janukovitj, der kan have held til at mobilisere støtte. At slaget endnu ikke er overstået kan blandt andet ses i byen Kharkiv, hvor der ifølge Danske Banks analytikere fortsat meldes om sammenstød mellem pro-russike og anti-Janukovitj grupperinger. En farlig situation.

Også Krim-halvøen kan blive arnested for øgede spændinger. Her er befolkningen overvejende russisk, og løsrivelsesstrømninger kan få fat. Konflikten mellem Rusland og Georgien i 2008 viste, at de separatistiske tendenser meget let kan blusse op. Rusland har direkte opfordret parlamentet i Kiev til at sikre beskyttelsen af russiske borgere i Ukraine.

I BankInvest er chefstrateg Frank Velling ligeledes bekymret. Heller ikke det annoncerede valg 25. maj er garanti for en rolig fremtid.

"Afhængig af hvem der bliver valgt til maj, kan man stå i en situation hvor den ene del ikke vil acceptere udfaldet, og spekulationer i en opsplitning af landet kan blive en konsekvens," skriver han i en kommentar mandag morgen.

Det er særligt finansmarkeder i Øst- og Centraleuropa, der står til at mærke presset fra den ustabile situation i Ukraine. Samtidig er den russiske rubel under stærkt pres, og det kan tvinge centralbanken i Moskva til at intervenere.