Analytiker tror på Fed-indgreb i december

Eftermiddagens stærke arbejdsmarkedsrapport fra USA kan være et forvarsel om, at den amerikanske centralbank allerede i december vælger at drosle ned for sine pengepolitiske lempelser i år.

Foto: JONATHAN ERNST. Den Amerikanske Centralbankchef Ben Bernanke kan være på vej mod et stop for køb af obligationer.
Læs mere
Fold sammen

Dermed kan en af de væsentligste begivenheder, som markedet har ventet på de seneste mange måneder, nemlig en nedtrapning af Federal Reserves månedlige obligationsopkøb på 85 mia. dollar, kendt som QE3, ligge blot to uger væk.

- Den amerikanske jobrapport overraskede positivt igen, og vi mener nu, at odds må favorisere en nedtrapning allerede i december, skriver chefanalytiker i Danske Bank, Allan von Mehren.

Aktierne steg og obligationskurserne faldt kortvarigt, efter den amerikanske beskæftigelsesrapport viste, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 203.000 personer i november. Det var bedre end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 185.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Beskæftigelsen i den private sektor voksede med 196.000 ansatte i måneden mod en ventet stigning på 180.000.

Samtidig faldt arbejdsløsheden til 7,0 pct. fra 7,3 pct. Økonomerne havde ventet et fald i arbejdsløsheden til 7,2 pct.

- Det er det laveste niveau siden november 2008 og det niveau, som Fed-chef Bernanke for bare seks måneder siden indikerede vil være skillelinjen for Fed ved afslutningen af QE3. Dette har tydeligvis ændret sig senere, vurderer Allan von Mehren.