Analytiker: Svære forhandlinger venter stadig trods brexit-enighed

Selv om pundet styrkes efter fredagens aftale mellem EU og Storbritannien omkring briternes udtræden af EU-samarbejdet, er markedet på ingen måde euforisk over aftalen.

Foto: Oli Scarff Fold sammen
Læs mere
Foto: OLI SCARFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er det ikke, fordi der fortsat udestår formentligt vanskelige forhandlinger om en handelsaftale mellem parterne efter skilsmissen, vurderer Kim Blindbæk, der er makroanalytiker hos Sydbank.

»Her til morgen styrkes pundet en smule på grund af de positive nyheder fra EU. Investorerne er dog ikke euforiske. Det skyldes højst sandsynligt, at investorerne godt er klar over, at Storbritannien fortsat står over for svære forhandlinger med EU«, skriver han i en kommentar.

EU-lederne skal formelt godkende skridtet i forhandlingerne på et topmøde i næste uge, og så kan forhandlingerne om handelsaftalen og en overgangsperiode inden den endelige udtrædelse begynde.

Og det kan fortsat have lange udsigter.

»En godkendelse i næste uge betyder i praksis, at Storbritannien og EU kan begynde at forhandle om en overgangsperiode og en frihandelsaftale. Førstnævnte bliver efter alt at dømme nødvendig, da det tager lang tid at forhandle en frihandelsaftale på plads«, skriver Kim Blindbæk.

Det kan også betyde, at pundet fortsat vil være følsomt over for alle nyheder omkring forhandlingerne. Fredag formiddag styrkes pund til 0,8693 pund per euro. Det er det stærkeste niveau for den britiske valuta siden juni.

»Som investor må man i den kommende tid acceptere, at pundet kan vise udsving, alt efter hvordan forhandlingerne skrider frem. Vi vurderer, at det er positivt både for pundet og den britiske økonomi, at første del af aftalen er på plads«, skriver Kim Blindbæk.