Analytiker: »Præsidentskifte er et tveægget sværd for de finansielle markeder«

Det kan ifølge analytiker få både positive og negative følgevirkninger for de finansielle markeder i USA, hvis Joe Biden lever op til favoritværdigheden og bliver valgt som USAs næste præsident i november.

Joe Biden og Kamala Harris skal sammen forsøge at vælte Donald Trump af præsidentposten, når amerikanerne går til valg i november. Lykkes det, har det ifølge analytiker både fordele og ulemper for de finansielle markeder i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Douliery /AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med Demokraternes valg af Kamala Harris som vicepræsidentkandidat til det forestående valg i USA er kvartetten fuldendt. Det bliver Trump og Pence mod Biden og Harris.

Meget tyder på, at et skifte er på vej i Det Hvide Hus, hvilket vil have både fordele og ulemper i forhold til de finansielle markeder i USA. Det vurderer Henrik Franck, investeringsdirektør og partner i Formuepleje, der er Danmarks største kapitalforvalter uden for bankerne.

»Et muligt præsidentskifte er et tveægget sværd for de finansielle markeder,« siger han.

Fordele og ulemper

Henrik Franck peger på, at Donald Trumps til tider kaotiske ledelsesstil har medført usikkerhed på de finansielle markeder. Derfor håber mange på, at amerikanerne vælger en mere forudsigelig præsident i Joe Biden til valget i november.

»Mange sukker efter en mere stabil og samlende person i spidsen for USA efter fire år med Trump,« siger han og tilføjer:

»Hans ledelse har betydet handelskrig mellem USA og Kina, og det har medført en del skvulp i markederne. Det taler for, at et valg af Biden vil medføre en mere stabil udvikling på de finansielle markeder.«

Han lægger dog samtidig vægt på, at Donald Trumps lave skatter har haft en posititv effekt på USAs økonomi.

»Trumps skattepolitik har – ikke mindst på grund af hans store skattereform – givet medvind på aktiemarkederne.«

Omvendt kan frygten for en strammere skattepolitik med Joe Biden ved roret få negative konsekvenser, vurderer investeringsdirektøren.

»Hvis Biden bliver præsident, vil der sprede sig en frygt for højere skatter i USA og øget regulering af den finansielle sektor og healthcare-sektoren. Det kan få de finansielle markeder til at sætte sig,« siger Henrik Franck.

Usandsynligt med stramninger foreløbig

Henrik Franck vurderer det dog ikke som sandsynligt, at sådanne stramninger på skattepolitikken vil ske i de første par år af Joe Bidens præsidentperiode, skulle han blive valgt.

»Det vil ikke give mening, at staten med den ene hånd deler gaver ud for at hjælpe virksomhederne ud af covid-19-kniben og så med den anden hånd hæver skatterne,« siger han.

»Det vil derfor formentlig ikke blive i de første to år af Bidens eventuelt første periode, at man hæver skatterne.«

Berlingske foretog i juli en dybdegående analyse af Donald Trumps chancer for genvalg til november. Meget tyder på en sejr til Joe Biden, men Donald Trump halsede også efter i 2016, hvor han alligevel endte med at slå Hillary Clinton i kampen om præsidentembedet.