Analytiker: Nyt lån giver kunstigt åndedræt til Grækenland

Eurokrisens moderland får kunstigt åndedræt med et nyt milliardlån. Det konstaterer cheføkonom i Sydbsank Jacob Graven i en kommentar.

Læs mere
Fold sammen

Grækenland har fået tilført knap 15 mia. kr. fra eurolandenes krisefond, ESM. Det var resultatet af et møde i eurogruppen mandag aften.

Pengene falder, fordi de græske myndigheder har levet op til en række krav, der blandt andet tæller en reform af banksektoren i det kriseramte sydeuropæiske land.

Det er desuden blevet besluttet, at der nu også kan blive stillet omkring 75 mia. kr. til rådighed med henblik på at polstre de græske banker. Disse penge vil blive frigivet af den græske pendant til Finansiel Stabilitet fra sag til sag.

- Med udbetalingen af den anden rate på 15 mia. kr. af hjælpepakken til Grækenland, der blev vedtaget i sommer, kan græsk økonomi foreløbig humpe videre, vurderer Jacob Graven, der dog understreger, at det langt fra betyder, at alle Grækenlands økonomiske problemer nu er løst.

- I de kommende år skal Grækenland leve op til skrappe krav om yderligere offentlige besparelser, privatiseringer og reformer af blandt andet pensionssystemet for at kunne låne flere penge af de andre eurolande. Grækenland er fortsat helt afhængig af kunstigt åndedræt i form af nødlån fra de andre eurolande, da private investorer ikke vil låne den græske stat flere penge, fremhæver cheføkonomen.

Han vurderer, at vejen for den græske økonomi til at stå på egne ben fortsat er lang og besværlig.

- Mister grækerne viljen til at leve op til de andre eurolandes krav, kan usikkerheden om Grækenlands fremtid i euroen blusse op igen, konkluderer han.

/ritzau/FINANS

 

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk