Amnesty revser ny lov i Qatar for ikke at hjælpe arbejdere

Ny lov i Qatar hjælper ikke som lovet de gæstearbejdere, der gør landet klar til fodbold-VM, fastslår Amnesty.

ARKIVFOTO: Qatars hovedstad Doha Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK BAZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Qatars nye beskæftigelseslov, der træder i kraft tirsdag, vil ikke forbedre forholdene for de mange gæstearbejdere, der knokler for at få landet klar til VM i fodbold i 2022.

Det konkluderer Amnesty International i en ny rapport ifølge nyhedsbureauet dpa.

Ørkenstaten havde gennem reformer lovet at gøre en ende på det såkaldte sponsorsystem kafala, som ifølge Amnesty giver arbejdsgiverne næsten ubegrænset magt over deres ansatte og forhindrer arbejderne i at skifte job eller rejse hjem.

Men det er ikke sket, konkluderer Amnesty, der kalder reformerne "magre".

Ifølge organisationen er risikoen for tvangsarbejde og andre overgreb fortsat høj for landets næsten to millioner gæstearbejdere. Gæstearbejderne udgør 94 procent af arbejdsstyrken.

»Denne nye lov kan måske slippe af sted med ordet "sponsorering", men den efterlader det samme basale system intakt,« udtaler James Lynch, vicedirektør for globale spørgsmål i Amnesty International, i rapporten ifølge dpa.

Amnesty International opfordrer derfor Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) til at gribe ind. Det skal ske i håb om, at Qatar opfylder basale menneskerettigheder og beskytter arbejdstagernes rettigheder frem mod slutrunden i 2022.

»Fifa, andre store sponsorer og udenlandske regeringer, der ønsker at etablere forretningsforbindelser med Qatar, kan og må ikke bruge denne reform til at påstå, at problemet med misbrug af gæstearbejdere er blevet løst,« tilføjer han.