Amerikanske jobtal skuffer fælt

Høj vækst og lav dollarkurs har ikke formået at skabe nye job i industrien.

Læs mere
Fold sammen
Sølle 1.000 nye arbejdspladser var, hvad den ellers så hastigt voksende amerikanske økonomi formåede at skabe i december, ifølge en ny opgørelse fra arbejdsministeriet. Alligevel faldt arbejdsløshedsprocenten fra 5,9 til 5,7, men tilsyneladende kun fordi 300.000 arbejdsløse amerikanere helt opgav at finde et nyt job.

Senioranalytiker Jesper Bie-Olsen fra Nordea kalder udviklingen »ekstremt skuffende«, fordi så mange andre indikatorer på det seneste har peget i retning af solid jobvækst. Hvis de nye tal står til troende vurderer han, at det kan få den amerikanske nationalbank til at opgive alle planer om renteforhøjelser i år.

Den vurdering deler han tilsyneladende med mange investorer, for tallene fik den tiårige obligationsrente til at falde fra 4,25 til 4,12 procent. Dollaren blev svækket på ny, og nåede det laveste niveau i forhold til både euro og danske kroner i syv år.

Der skal skabes 200.000-300.000 job om måneden i USA bare for at holde trit med befolkningstilvæksten. Men 2,3 millioner job er forsvundet, siden George Bush overtog præsidentposten. Siden august har der dog været vækst i beskæftigelsen, men det har kun givet 278.000 flere arbejdspladser.

Industrien er den hårdest ramte branche. Således faldt industribeskæftigelsen i december for 41. måned i træk til trods for, at den svage dollarkurs burde være til gavn for netop den branche.