Amerikanske firmaer hævdes at skjule milliarder af dollar

De 100 største børsnoterede amerikanske firmaer menes at have i alt 1.200 milliarder dollar - eller godt 6.734 milliarder kroner - gemt af vejen i udlandet for at undgå amerikansk skat.

82 af 100 amerikanske selskaber har ifølge en græsrodsorganisation profit hos udenlandske datterselskaber i skattely. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det viser en rapport fra grædsrodsgruppen U.S. PIRG ifølge Wall Street Journal.

Rapporten kommer samtidig med, at Barack Obama har indkaldt til et eftersyn af den amerikanske selskabsskat, der skal fjerne incitamentet for at parkere overskuddet udenlands, og i kølvandet på G20-mødet i juli, som bakkede op om en ændring af de internationale skatteregler.

82 af de 100 undersøgte selskaber har profit hos udenlandske datterselskaber i skattely, skriver rapporten, og blot 21 selskaber har offentliggjort, hvad det ville koste i skat at hive overskuddet hjem - samlet ville regningen løbe op i mere 93 mia. dollar for de 21 selskaber, der samlet har betalt en skattesats på 6,9 pct. til udenlandske skattemyndigheder.

General Electric og Apple topper listen over selskaber med oversøiske midler med henholdsvis 108 og 82,6 mia. dollar, skarpt forfulgt af Pfizer og Microsoft med 73 og 60,8 mia. dollar, skriver PIRG ifølge Wall Street Journal. 15 firmaer står for 776 mia. dollar i oversøiske midler.

Ifølge rapporten kan tilstedeværelsen af datterselskaber i lande som Bermuda være tegn på brug af såkaldt aggressiv skatteplanlægning for at undgå amerikansk skat, men midlerne bruges i andre tilfælde også til at finansiere driften i de udenlandske datterselskaber.