Amerikanske erhvervskæmper skoser Trumps indrejseforbud

Selskaber i USAs absolutte sværvægtsklasse kritiserer, at borgere fra syv lande nu er forbudt adgang til landet. Dansk erhvervsliv mærker endnu ikke lovændringen.

Indrejseforbuddet har skabt røre både internationalt og i USA – også i toppen af amerikansk erhvervsliv, hvor store virksomheder som Google, Netflix, Starbucks og verdens mest værdifulde selskab, teknologikæmpen Apple, har udtrykt deres modstand: Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Harrer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgere fra syv lande i Mellemøsten og i Afrika har fået væsentligt sværere ved at rejse ind i USA, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, har underskrevet en såkaldt eksekutivordre, der reelt gælder som et indrejseforbud fra en række overvejende muslimske lande.

Indrejseforbuddet har skabt røre både internationalt og i USA – også i toppen af amerikansk erhvervsliv, hvor store virksomheder som Google, Netflix, Starbucks og verdens mest værdifulde selskab, teknologikæmpen Apple, har udtrykt deres modstand:

»Jeg har hørt fra mange af jer, som er dybt bekymrede over eksekutivordren, der blev udstedt i går og begrænser immigrationen fra syv overvejende muslimske lande. Jeg deler jeres bekymringer. Det er ikke en politik, som vi støtter,« skrev Apple-topchef Tim Cook til sine ansatte i en mail, som netmediet Business Insider har gengivet.

Donald Trumps indrejseforbud er en videre­førelse og udvidelse af de skærpede sikkerhedstjek, som den tidligere præsident Barack Obama indførte i 2015, og den gælder for landene Yemen, Syrien, Irak, Iran, Sudan, Libyen og Somalia. Ifølge Det Hvide Hus er forbuddet indført for at beskytte USA mod terrortrusler, og det gælder i udgangspunktet alle med et pas fra et af de syv lande, med mindre de også er amerikanske statsborgere eller diplomater.

»Det er et omfattende arbejde«

I Danmark er det dog foreløbigt begrænset, hvor meget erhvervslivet mærker til de nye toner fra Amerika. Berlingske Business har været i kontakt med to håndfulde af Danmarks største virksomheder, og her lyder meldingen, at man ikke oplever nogen problemer.

Foreløbigt er det kun SAS, der har måttet justere i sine vagtplaner, så medarbejdere, der har et ekstra statsborgerskab fra ét af de syv berørte lande, ikke længere flyver til USA.

»Det er et omfattende arbejde, men det gør vi selvfølgelig, fordi vi forholder os til de love og regler, der er,« siger Mariam Skov­foged, der er dansk pressechef i SAS.

Ifølge Danmarks Statistik er lidt over 57.000 personer i Danmark statsborgere i et af de syv berørte lande. Derudover er der 38.000 danske statsborgere, som tidligere har haft statsborgerskab i et af de syv lande, men hvor mange i denne gruppe, der har dobbelt statsborgerskab, er uklart.

Hos juristerne og økonomernes fagforening, DJØF, har man endnu ikke fået henvendelser fra nogen medlemmer vedrørende indrejseforbuddet, men formand Lisa Herold Ferbing kan godt forestille sig, at det kommer.

»Vi har rigtigt mange medlemmer, som enten arbejder eller studerer i udlandet, så jeg kan godt forestille mig, at der sidder nogle, som er rigtigt bekymrede lige nu,« lyder det fra DJØFs formand.

Indrejseforbuddet gælder foreløbigt i 90 dage for borgere i de syv lande, men i særlige tilfælde gælder det helt op til 120 dage.