Amerikanske aktier: Storbanker straffes i rød handelsåbning

US President Donald Trump is televised discussing the southern border wall as traders work on the floor at closing bell of the Dow Industrial Average at the New York Stock Exchange on January 10, 2019 in New York. - Wall Street stocks rose for a fifth straight session on Thursday, overcoming disappointing holiday sales from Macy's and other retailers following a day of choppy trade. The Dow Jones Industrial Average finished up 0.5 percent at 24, 000.76.The broad-based S&P 500 also gained 0.5 percent to 2, 596.59, while the tech-rich Nasdaq Composite Index advanced 0.4 percent to 6, 986.07. (Photo by Bryan R. Smith / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH

Regnskaberne er igen begyndt at tikke ind fra de amerikanske virksomheder, og mandag sker det i et generelt rødt marked.

Kort efter handelsstart falder de tre toneangivende indeks - S&P 500, Dow Jones og Nasdaq - med mellem 0,7 og 1 pct., hvilket følger efter mindre fald fredag på op til 0,2 pct.

Med til at hive de amerikanske aktieindeks ned er de svagere end ventede import- og eksporttal fra den kinesiske økonomi for december, der blev offentliggjort natten til mandag dansk tid. Blandt markedsiagttagere bliver de nemlig tolket som et fingerpeg om en afmatning af den globale vækst.

Foruden den makroøkonomiske skuffelse, som især er afledt af handelskrigen mellem USA og Kina, har investorerne fokus rettet mod den forestående regnskabssæson, hvor de fleste af virksomhederne aflægger resultater for sidste års fjerde kvartal.

»Den amerikanske regnskabssæson starter i dag, og indtjeningerne ventes at vokse i en lavere fart end først antaget,« skriver Jasper Lawler, der er analysechef hos London Capital Group, i en kommentar.

Han nævner, at analytikere har ændret i deres indtjeningsforventninger hurtigere end normalt i optakten til offentliggørelserne af regnskaberne for fjerde kvartal. Ifølge Jasper Lawler har en stærkt medvirkende årsag været Apples nylige nedjustering.

»Med tanke på bekymringerne over både USA's og de globale økonomiske udsigter så vil investorerne holde godt øje med selskabernes vækstforventninger for indikationer om, hvor markederne vil bevæge sig henad fremadrettet,« skriver Jasper Lawler.

CITIGROUP SKUFFER

Mandag har investorerne fået indblik i de seneste resultater for Citigroup, der er en af de største banker i USA. Regnskabet for fjerde kvartal viste indtægter for 17,1 mia. dollar, hvilket var en halv milliard lavere end analytikernes forventninger ifølge Bloomberg News på 17,6 mia. dollar.

Citigroups indtjening per aktie var med 1,61 dollar imidlertid bedre end analytikernes forventninger på 1,55 dollar.

Afvigelsen på indtægtssiden skyldes blandt andet et fald i indtægterne fra rentehandel på 21 pct. i forhold til året før til 1,94 mia. dollar. På den post var der ventet indtægter på 2,23 mia. dollar.

På trods af den lille positive overraskelse på indtjeningen ser investorerne ud til at fokusere på de skuffende indtægter, og aktien falder ved handelsstart med 0,9 pct.

Regnskabet og det afledte kursfald til Citigroup ser desuden til at påvirke konkurrenter som eksempelvis Bank of America og JPMorgan Chase, der begge afleverer regnskab for fjerde kvartal senere på ugen. Ved handelsstart falder de to bankers aktier med mellem 1,2 og 1,5 pct.

Endnu værre går det forsyningsselskabet Pacific Gas & Electric Co. (PG&E), der er så ilde tilredt efter den seneste tids turbulens, at selskabet vil indgive konkursbegæring og søge konkursbeskyttelse under de amerikanske chapter 11-regler.

Det betyder, at selskabet går i betalingsstandsning i januar, men forsøger at få konverteret noget af den massive gæld, så det kan fortsætte driften.

PG&E har været i kraftig modvind, på grund af historier om at noget af selskabets udstyr har været årsag til voldsomme skovbrænde i Californien. Det har efterladt PG&E med så stor en gæld, at selskabet ikke længere kan klare sig på egen hånd.

Forsyningsselskabet har derfor ikke tænkt sig at betale de renteudgifter, der egentlig forfalder tirsdag.

På aktiemarkedet falder PG&E-aktien med massive 46,6 pct.

/ritzau/FINANS