Amerikansk vækst i beskedent til moderat tempo

Den amerikanske regerings nedlukning i oktober havde en afdæmpende virkning på fremstillingsvirksomhederne og turistindustrien.

Foto: JONATHAN ERNST.
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske økonomi voksede med et beskedent til moderat tempo fra begyndelsen af oktober til midten af november. Det vurderer Federal Reserve i sin månedlige rapport Beige Book, der blev offentliggjort onsdag aften.

Især boligmarkedet og bil- og teknologi-industrien støttede fortsat den stigende aktivitet, noterer den amerikanske centralbank i rapporten.

Men den amerikanske regerings nedlukning i oktober havde en afdæmpende virkning på fremstillingsvirksomhederne og turistindustrien i visse geografiske områder, og mange detailhandlere havde en noget lunken indstilling til udsigterne for julesalget.

Rapporten, der er opkaldt efter farven på dens omslag og som udsendes hver sjette uge, giver et øjebliksbillede af aktiviteten i økonomien. Den seneste udgave kan være afgørende, fordi den ligger til grundlag for Federal Open Market Committees beslutning om en eventuel nedtrapning af de kvantitative lempelser, når den pengepolitiske komite mødes den 17.-18. december.

Den økonomiske aktivitet voksede "moderat" i regionerne New York, Atlanta, Cleveland, Richmond, St. Louis, Minneapolis og Dallas, mens der var tale om "beskeden vækst" i Philadelphia, Chicago, Kansas City og San Francisco, ifølge rapporten.

Privatforbruget voksede "beskedent til moderat" i hele landet, mens der fra Philadelphias detailhandel blev meldt om "meget usikre forventninger til julehandlen", og Atlantas forventninger lød på "mildt optimistiske", påpeges det i Beige Book.

Bilindustrien er stadig en af de stærkere parametre med en salgsvækst i et "moderat til stærkt tempo" over det meste af USA. Fra Chicago, Cleveland og St. Louis lød der fortsatte positive meldinger om bilproduktionen som en hurtigt voksende sektor, dels på grund af nye lanceringer, dels voksende efterspørgsel.

Den 16 dage lange regeringsnedlukning ramte turismen i Boston, Richmond og Minneapolis regionerne, lyder det.

Salget af mobilteknologi i San Francisco medførte højere efterspørgsel efter halvledere, og flyfabrikanter i den nordlige del af vestkysten har nydt godt af en stor ordrebeholdning. I Dallas-området var efterspørgslen efter high-tech virksomhedernes produkter "flad til moderat svagere", mens high-techselskaber i Kansas City pointerede, at de føderale nedskæringer har bremset salget.

Mens producenterne generelt var optimistiske på kort sigt, blev der fra enkelte regioner givet udtryk for et "forhøjet niveau af usikkerhed" på grund af regeringens nedskæringer og det truende budgetslagsmål i Kongressen.

Rapporten noterer, at boligmarkedet fortsatte med at vise positive tegn i det meste af landet. Salget af enfamiliehuse oplevede en opbremsning på grund af sæsonmæssige faktorer, men priserne steg omend i et langsommere tempo end tidligere på året. Boligudbuddet var på rekordlave niveauer i Chicago, mens lejlighedsbyggeriet steg solidt i Boston, New York, Philadelphia, Cleveland, Richmond og Chicago.

De stigende renter på realkreditlån siden foråret har dog ført til en langsommere stigning i realkreditudlånene i store dele af landet, pointeres det.

Beige Book tegner et mere blandet billede af arbejdsmarkedet end de nylige statistikker. Ansættelserne steg beskedent i Philadelphia, Richmond, St. Louis, Minneapolis og Dallas områderne, mens der var stilstand i resten af USA.

Det påpeges, at detailhandlerne i vid udstrækning vælger at øge medarbejdernes timetal frem for at ansætte nye medarbejdere.

Ritzau/Finans