Amerikansk vækst har nået et lavpunkt

Jobtal. Koldt vejr er formentlig grunden til en uventet lav stigning i antallet af job i USA. Der er stadig vækst i økonomien, mener økonomerne.

Der blev giver rigtigt mange håndtryk på en jobmesse for ansatte i USAs militær, men antallet af nye jobs i december 2013 var det laveste i næsten tre år. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

74.000 nye job? Det var ikke mange.

Omtrent sådan tænkte økonomer over hele den vestlige verden fredag eftermiddag, mens de forsøgte at danne sig en mening om de tal, som det amerikanske arbejdsministerium netop havde offentliggjort. På et tidspunkt, hvor man ellers var begyndt at tro på, at USAs økonomi var helt fri af krisen, viser det sig, at stigningen i beskæftigelsen i december kun var 74.000.

Det er det laveste nettotal for jobskabelsen siden januar 2011, og økonomerne havde i gennemsnit forventet næsten det tredobbelte.

Økonomernes skuffelse skal ses i lyset af, at siden august er beskæftigelsen støt og roligt steget med omkring 200.000 hver måned, men de fleste ser decembertallet som et isoleret fænomen, der skyldes den iskolde vinter i USA.

Kigger man nærmere efter i statistikkerne, fremgår det, at antallet af mennesker, som var uden beskæftigelse på grund af vejrforhold, var 273.000 personer mod normalt 138.000. Den voldsomme kulde er fortsat ind i det nye år, så januartallet kan også ende med at blive ret lavt.

Samtidig faldt arbejdsløsheden dog en smule – fra 7,0 til 6,7 procent – fordi arbejdsstyrken faldt lidt. Tallet er interessant, fordi det er arbejdsløshedsprocenten, som Federal Reserve holder øje med, når centralbanken skal beslutte, om den skal skrue yderligere ned for sit obligationsopkøbsprogram eller hæve renten; 6,5 procent er det niveau, som Fed ønsker at få ledigheden ned på.

»Banken har dog også udtrykt, at ledigheden skal være stabilt og solidt under dette niveau, ligesom det skal tages med i betragtningen, at ledigheden primært er faldet, fordi arbejdsstyrken fortsat skrumper,« skriver Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen, i en kommentar. Han forventer derfor fortsat, at Fed først sætter renten op i 2015, men dog gradvist vil nedtrappe det månedlige beløb, som den køber stats- og realkreditobligationer for.

Kollegaen i Danske Bank, Steen Bocian, venter under alle omstændigheder stigende renter i USA i løbet af i år, både korte og lange renter.

»Trods dagens tal er det vores vurdering, at den amerikanske økonomi er på rette vej. Der er vækst i økonomien, og der bliver skabt job – gennemsnittet over de seneste tre måneder er 171.000 nye job. Selv om fremgangen her er mindre end ventet, så er det trods alt en ganske pæn jobfremgang,« lyder en kommentar fra ham.

»Væksten er drevet af den private sektor – der var i 2013 en betydelig konsolidering af de offentlige finanser i USA. Blandet andet er det amerikanske boligmarked i kraftig bedring og det private forbrug er i pæn fremgang.«

Chefanalytiker Ulrik Bie fra Nykredit advarer dog om, at opsvinget i hvert fald ikke bliver forbrugsdrevet.

Der er »ikke er noget, som tyder på øget lønfremgang for husholdningerne. Stigningen i time- og ugelønnen aftog i december til 1,8 procent og understøtter dermed ikke engang vores forventning om en moderat fremgang i privatforbruget på cirka to procent,« bemærker han.