Amerikansk topinvestor forudser lave renter

Investeringschefen i verdens største kapitalforvalter, der rådgiver alle de største danske pengetanke, forudser lave renter og en nøglerolle til verdens største centralbanker.

Verdens største kapitalforvalter, Blackrock, rådgiver alle de største danske pengetanke hos pensionsselskaber, banker og andre institutionelle investorer. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renten i USA, Europa og også andre steder vil stige før eller siden. Men sandsynligvis kommer renten ikke tilbage på de høje niveauer, der sås, før finanskrisen begyndte, og som også blev set eksempelvis tilbage i 1990erne, hvor den korte rente hos Federal Reserve i USA var over fem procent i lange perioder.

Renten vil formentlig holde sig lav og nede omkring højst et par procent – også herhjemme og også på boliglån i årtier fremover.

Det er Ewen Cameron Watt, der forudser dette. Han er investeringschef hos verdens største kapitalforvalter, Blackrock, der også herhjemme rådgiver alle de største danske pengetanke hos pensionsselskaber, banker og andre institutionelle investorer.

Når renten vil holde sig lav, er det efter Ewen Cameron Watts opfattelse, fordi den økonomiske vækst i stort set alle vestlige lande fremover bliver lavere end før.

Det skyldes, at produktiviteten både herhjemme og i andre lande ikke vokser så hastigt som tidligere. Men også at befolkningen flere steder vokser langsommere eller ligefrem falder. Det gør væksten og dermed også inflationen lavere.

»Renten vil sandsynligvis kun komme op omkring to procent i USA. Det er exitrenten, når tiderne igen bliver mere normale, og ikke de tre procent eller mere, der tidligere er set. Det er da også kun i korte perioder i 1970erne og 1980erne og efter de to oliekriser, at renterne har været meget høje. Ellers har det normale været lave renter,« siger Ewen Cameron Watt.

Første rentehop

Han forudser, at den britiske centralbank, Bank of England, bliver den første større centralbank, der sætter renten op. Det vil ske allerede til efteråret. New Zealand har allerede hævet renten, men det er trods alt en mindre centralbank. Derefter vil Federal Reserve i USA følge efter engang i 2015, mens turen først senere kommer til Den Europæiske Centralbank (ECB) og Bank of Japan.

»Bank of England vil dog gå forsigtigt til værks, for en rentestigning på ét procentpoint vil øge boligudgiften for en typisk boligejer med 800 pund om året i Storbritannien. Det er ganske meget, eftersom gennemsnitsindkomsten er på 20.000 pund efter skat om året. Så det svarer til en stigning i udgifterne på tre til fire procent, hvilket er ganske meget,« siger Ewen Cameron Watt.

ECB venter

Ewen Cameron Watt tror ikke, at ECB indleder de opkøb af obligationer, der kaldes for kvantitative lempelser, og som har fundet sted i stort omfang i både USA, Storbritannien og Japan.

»Det vil kræve, at centralbankchef Mario Draghi får en meget stor opbakning i ECBs Styrelsesråd, før det kan føres godt ud i livet. Det bedste vil være enstemmighed, men det kan der næppe samles,« siger Ewen Cameron Watt.

Aktiemarkedet, tror Ewen Cameron Watt, vil fortsætte op et godt stykke tid endnu, men det er i Europa og Japan, at de største stigninger sandsynligvis vil komme. Her er prisen på aktier nemlig lavere end i USA, hvor kurserne i nogen tid er steget mere end virksomhedernes indtjening. Det er blandt andet sket, fordi mange har været nødt til at købe aktier for at få et afkast, der er større end inflationen.

»Men vi tror ikke, der er en aktieboble. Så ville værdiansættelsen af aktier være endnu højere. Vi tror derimod, at aktier bliver bedre end obligationer i den kommende tid, fordi renterne sandsynligvis vil stige. Den kommende tid bliver i det hele taget meget domineret af, hvad verdens største centralbanker foretager sig. Pengepolitikken vil styre udviklingen på de finansielle markeder et godt stykke frem i tid,« lyder det fra Ewen Cameron Watt, der besøgte København i den forløbne uge. Berlingske Business mødte ham på Hotel Marriott på Kalvebod Brygge til vand og en kop britisk te.