Amerikansk straftold varsler handelsproblemer for Storbritannien

En amerikansk straftold på fly sætter fokus på Storbritanniens kommende rolle uden for EU.

Foto: Christinne Muschi.
Læs mere
Fold sammen

En tvist om straftold på vinger til fly giver Storbritannien en smagsprøve på de handelsvanskeligheder, briterne kan støde på, når de forlader EU.

Sagen handler om, at den amerikanske flyproducent Boing mener, at Canada og Storbritannien subsidierer canadiske Bombardier, som er konkurrent til Boeing.

Efter en klage fra Boeing varslede de amerikanske myndigheder i sidste uge, at de vil indføre en foreløbig straftold på 219 procent på fly fra Bombardier.

Det kommer også til at ramme ind i EU, fordi vingerne til Bombardiers C-Serie bliver produceret i den nordirske hovedstad Belfast.

Dermed vil et fly af denne type koste 386 millioner kroner frem for 120 millioner kroner i dag, hvis det skal sælges i USA, viser tal fra avisen The Guardian.

De seneste dage har sagen fyldt stadig mere i internationale medier. For flere ser den som et udtryk for, hvad Storbritannien har i vente uden for EUs selskab.

Smagsprøve på Brexit

Sidste uge skrev cheføkonom hos tænketanken Centre for European Reform, Simon Tilford, i et indlæg i The Guardian, at brexit-tilhængerne er »naive« omkring landets styrke efter Brexit.

»Denne sag giver os en god smagsprøve på, hvordan England vil blive behandlet i forhandlingerne om en handelsaftale mellem USA og Storbritannien efter Brexit, og hvor sårbart landet vil være,« skriver han i indlægget.

Han mener, at de britiske myndigheder med handelsminister Liam Fox i spidsen har for stor tiltro til de nuværende kommercielle bånd mellem de to lande.

»Det har altid været naivt at tro, men det er disillusionerende efter valget af Donald Trump: Globalisering kan kun blomstre med helhjertet støtte fra USA. Og det må man som minimum betvivle med en mere protektionistisk linje i det Hvide Hus,« skriver han.

Efter hans mening vil en kommende handelsaftale mellem de to lande komme til at hælde gevaldigt til amerikanernes fordel for at komme igennem kongressen.

Trump forstår styrke

Underdirektør for afsætningspolitik i Dansk Industri, Peter Thagesen, siger, det er svært at spå om briternes ståsted for handelsaftaler efter Brexit.

»Men jeg fornemmer ret tydeligt efterhånden, at hvis der er noget, Trump og hans administration har respekt for, så er det styrke - herunder økonomisk styrke. Der vil man stå bedre i en twist med USA, hvis man står sammen med andre europæiske lande,« siger han til Berlingske.

Irlands premierminister Leo Varadkar benyttede weekendens møde mellem europæiske stats- og regeringsledere i Tallinn til at kalde sagen en »lærestreg for briterne.«

»Der har været meget snak om en ny handelsaftale mellem Storbritannien og USA, og hvor fantastisk det kunne være for Storbritannien. Men det, vi taler om nu, er en mulig udsigt til en handelskrig,« sagde han til Financial Times.

Den konservative britiske premierminister Theresa May har erklæret sig »bitterligt skuffet« over straftolden.

Handelsminister Liam Fox kalder desuden i Financial Times den amerikanske straftold for »ude af proportioner og uacceptabel« og kalder det protektionisme.

Han fastholder, at Delta Airlines, hvis bestilling af fly hos Bombardier satte gang i konflikten, slet ikke kunne have fået den samme vare hos Boeing.

Liam Fox siger ifølge avisen, at Storbritannien er blevet »fanget i krydsilden« i en langt større konflikt mellem USA og Canada.

Han er overbevist om, der vil være udkast til handelsaftaler på plads lang tid før Brexits formodede overgangsperiode ender i 2021.