Amerikansk rentehop rykket lidt tættere på

En ny formulering fra den amerikanske centralbank udløste nervøsitet på finansmarkederne. De kom sig dog hurtigt dagen efter.

Den amerikanske centralbank ændrede onsdag aften en smule på sin beskrivelse af bankens rentepolitik, hvilket af finansmarkederne blev tolket som et tegn på, at en renteforhøjelse i USA er rykket lidt tættere på.

Renten blev fastholdt på historisk lave en procent, men banken gik fra formuleringen om, at renten kunne holdes lav i »a considerable time,« til en vending om, at den pengepolitiske komite kan være »patient in removing its policy accomodation.«

Ingen ændring her og nu
Banken løfte om tålmod anses af økonomerne som en besked om, at der stadig er lang tid før en amerikansk renteforhøjelse er aktuel.

»Samlet ses meddelelsen som et lille skridt nærmere den første renteforhøjelse, men den giver ikke anledning til, at vi ændrer vores vurdering om, at den første renteforhøjelse med størst sandsynlighed kommer til efteråret. Fed ønsker formentligt at se et stærkere arbejdsmarked i adskillige måneder, før banken vil overveje en stramning,« skriver Nordea i en kommentar.

Negativ reaktion
På finansmarkederne reagerede man til gengæld ganske negativt på meddelelsen, og sænkede aktiekurserne i både USA og Europa, fordi den meget lempelige rentepolitik er en grundpille i USAs forsøg på at skabe et stabilt økonomisk opsving. Væksten er kommet til USA, men økonomien genererer endnu kun meget få arbejdspladser.

Euroområdet har hverken økonomisk vækst eller nye arbejdspladser. Alligevel gentog den europæiske centralbankschef, Jean-Claude Trichet, at han regner med, at et opsving er på vej i europæisk økonomi. Dermed satte han en tyk streg under, at centralbanken højst sandsynlig ikke sænker sin rente.

Rentestigning senere i år
»Det er endda vores forventning, at væksten i euroområdet de kommende tre til fire måneder vil nå et niveau, hvor centralbanken som regel hæver sin rente,« siger Niels-Henrik Sørensen, senioranalytiker i Danske Bank.

Han regner dog ikke med renteforhøjelser i 2004, fordi euroområdets økonomi er hårdt ramt af dollarfaldet, der har forringet eurolandenes eksportmuligheder drastisk..