Amerikansk ordreindgang er en stor skuffelse

Det er langt fra opmuntrende læsning, økonomerne får serveret fra den amerikanske nøgletalsbuffet onsdag eftermiddag.

TALLADEGA, AL - OCTOBER 17: A detailed view of an American flag during practice for the NASCAR Sprint Cup Series GEICO 500 at Talladega Superspeedway on October 17, 2014 in Talladega, Alabama. Todd Warshaw/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Fold sammen
Læs mere
Foto: TODD WARSHAW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ordreindgangen på varige goder faldt med 1,4 pct. på månedsbasis i februar, hvilket kom som en overraskelse for økonomerne, der havde ventet en stigning på 0,2 pct.

Samtidig blev januar-tallet revideret ned til en stigning på 2 pct. mod tidligere oplyst 2,8 pct.

- Ordreindgangen er normalt meget volatil, men skuffelsen er dels markant og har varet ganske længe, konstaterer Jyske Banks seniorøkonom Kim Fæster i et notat.

Han peger på, at opgjort eksklusive transport er der tale om det femte månedlige fald på stribe. Transportordrerne svinger særligt kraftigt, og fraregnet dem var der tale om et fald på 0,4 pct. i februar mod en ventet stigning på 0,2 pct. Desuden blev januar-tallet også her nedjusteret markant til et fald på 0,7 pct. fra en tidligere annonceret stigning på 0,3 pct.

- Ordreindgangen har været svag i en længere periode, og det begynder at blive noget bekymrende for udviklingen i erhvervsinvesteringerne, vurderer Kim Fæster.

En forklaring på svækkelsen af ordrerne er dog formentlig en havnestrejke på den amerikanske vestkyst samt hårdt vintervejr i det nordøstlige USA, vurderer Spar Nord, der venter et vækstmæssigt afdæmpet første kvartal, hvorefter væksten vil tage til.

- Der er udsigt til en relativt lav vækst i USA - højst sandsynligt under 2 pct. annualiseret i første kvartal. Vi forventer dog fortsat vækst tæt på 3 pct. i de kommende kvartaler, vurderer chefstrateg Christian Mose Nielsen.