Amerikansk lov åbner op for dataindsamling fra udlandet

USA har i stilhed vedtaget en lovgivning, der gør det nemmere for en række lande at indsamle e-mails og andre personlige informationer, der er opbevaret uden for landenes egne grænser.

Scanpix/Iris Fold sammen
Læs mere

Borgerrettighedsgrupper advarer om konsekvenserne.

Det skriver Financial Times.

Fredag underskrev USA's præsident, Donald Trump, en lovændring, der skal hjælpe indenlandske efterforskere ved at give dem adgang til online kommunikation og data opbevaret på udenlandske servere.

Teknologiindustrien håber, at der komme færre restriktioner på, hvor borgere kan opbevare data, hvis efterforskere har adgang til information opbevaret i udlandet. Det vil sikre et frit flow af informationer.

»Data bevæger sig over hele verden og er opbevaret over hele verden. Alligevel har vi ikke international enighed om, hvordan data bliver behandlet,« siger Victoria Espinel, der er chef for Business Software Association, der repræsenterer amerikanske software-virksomheder.

Borgerretighedsgrupper har påpeget, at loven vil svække internetbrugernes rettigheder.

Bland andet kan udenlandske regeringer nu inddirekte indhente oplysninger om amerikanere, mens udenlandske aktivister bliver mere udsatte, fordi det er nemmere for deres regeringer at indhente information om dem.