Amerikansk finansgigant storprovokerer med søgsmål

Kritiker kalder erstatningskravet fra den tidligere nødlidende forsikringskæmpe AIG "en gigantisk, rejst langfinger til skatteyderne".

Foto: MIKE SEGAR.
Læs mere
Fold sammen

Forsikringsgiganten AIG er kommet i voldsomt stormvejr i USA, efter at den har overvejet at sagsøge den amerikanske stat. Søgsmålet går på, at aktionærerne i koncernen blev snydt i den enorme redningspakke, AIG modtog under krisen. Det skriver Huffington Post og Politico.

AIG modtog som minimum 182 mia. dollar i redningspenge under krisen, da forsikringsgiganten havde forsikret mange af de kollapsede, strukturerede lån, der tog livet af flere banker og sendte finansverdenen ud i sin største krise siden den store depression.

Nu overvejer AIG at gå sammen med andre forsikringsselskaber i et søgsmål på 25 mia. dollar, da de mener, at betingelserne i redningen var for strikse. Det har provokeret en lang række politikere og tidligere aktører, blandt andre finansminister Timothy Geithner og centralbankchef Ben Bernanke voldsomt.

- Det er en gigantisk, rejst langfinger til skatteyderne, siger tidligere bestyrer af redningen Neil Barofsky til Politico mens den demokratiske senator Elizabeth Warren i en pressemeddelelse skriver:

- AIG bør takke de amerikanske skatteydere for deres hjælp, ikke bide den hånd, der fodrede den. Skatteydere i USA reddede AIG fra kollaps, og det vil være en skandale, hvis selskabet nu sagsøger den amerikanske stat, fordi det mener, den ikke var generøs nok. Selv i dag støtter den amerikanske AIG med specielle skatteregler, noget den bør stoppe med.

/ritzau/FINANS