Amerikansk Fed-chef spår om to renteforhøjelser i 2016

Den amerikanske rente kan blive hævet op til to gange i år, hvis økonomien i USA fortsætter med at vokse i sit nuværende tempo.

Centralbankchef Janet Yellen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Charles Mostoller
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det siger Patrick Harker, der er chef for centralbanken Federal Reserves afdeling i Philadelphia og sidder med i centralbankchef Janet Yellens pengepolitiske komité - dog uden at have stemmeret i år.

»Jeg tror, at inflationen vil vende tilbage til målet i løbet af næste år. Jeg forudser, at det kan blive passende at hæve renten op til to gange i år, og at den vil nærme sig 3,0 pct. i 2018,« sagde Patrick Harker i en tale natten til torsdag dansk tid ifølge Bloomberg News.

Centralbanken hævede i december 2015 renten for første gang siden 2006, så den nu er på 0,25 til 0,50 pct.

Janet Yellen og resten af komitéen arbejder med at hæve inflationen til 2,0 pct. - omkring det dobbelte af den nuværende stigningstakt i forbrugerpriserne.

Patrick Harker gør det i talen klart, at den britiske EU-afstemning, der har givet uro på de finansielle markeder i især Europa, ikke ventes at spille en stor rolle på den anden side af Atlanten.

»"Brexit" er langt nede på min liste over risici, og jeg forventer ikke mere end et par flygtige tiendedel af pct.points påvirkning på vækstraten,« siger Philadelphia Fed-chefen, der regner med 2 pct. vækst i USA's bruttonationalprodukt i år og 2,3 pct. i både 2017 og 2018.