Amerikansk centralbank tøver fortsat med øge renten

Selv om den amerikanske økonomi nærmer sig en tilstand som er forenelig med en renteforhøjelse, er der stadig var plads til forbedringer på arbejdsmarkedet.

Foto: ALEX WONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om den amerikanske økonomi nærmer sig en tilstand som er forenelig med en renteforhøjelse, er der stadig var plads til forbedringer på arbejdsmarkedet og flere tunge indikationer af, at inflationen vil begynde at bevæge sig mod centralbankens mål på 2 pct.

Det fremgår af referatet af Federal Reserves seneste pengepolitiske møde, der fandt sted 28. og 29. juli. Referatet blev offentliggjort onsdag aften.

De fleste medlemmer af Federal Open Market Committee, FOMC, vurderede "at grundlaget for at starte stramninger endnu ikke er nået, men at økonomien nærmer sig det punkt".

77 pct. af økonomerne, som indgår i en Bloomberg News undersøgelse, vurderer, at hastigheden i tilnærmelsen øges, men markedsdeltagerne er mere tøvende, idet obligationsmarkedet prissætning onsdag kan omsættes til en sandsynlighed på 40 pct. for en renteforhøjelse på det næste møde i FOMC i september.

Federal Reserve har adskillige gange pointeret, at en renteforhøjelse er afhængig af "nogle" yderligere forbedringer på arbejdsmarkedet og sikre tegn på, at inflationen vil bevæge højere.

Næsten alle mødedeltagere angav, at de "ønsker at se yderligere data for, at den økonomiske vækst har været stærk nok, og at arbejdsmarkedsforholdene har stabiliseret nok, til at de kan føle sig sikre på, at inflationen vil begynde at bevæge sig i retning af udvalgets langsigtede mål niveau på mellemlang sigt".

FOMC bemærkede, at den øgede efterspørgsel efter arbejdskraft "stadig ikke synes at have ført til bredt baserede lønstigninger".

"Det blev påpeget, at der udestår en betydelig usikkerhed om, hvornår lønningerne stiger, og om udviklingen kan omsættes til større pris-inflation", noteres det i referatet.

De fleste medlemmer vurderede dog at det nedadgående pres på inflationen, som stammer fra faldende energipriser og en stærkere dollar, vil vise sig at være midlertidig.

Mødedeltagerne betegnede de overordnede risici for udsigterne for den indenlandske økonomiske aktivitet og arbejdsmarkedet som "afbalancerede", men pegede dog på de "potentielle negative risici fra andre økonomier i verden" uden dog at pege direkte på Kina, hvor aktieuro og vækstopbremsning er en kilde til bekymring hos Federal Reserve.