Amerikansk budgetaftale klar til vedtagelse

Det ser ud til, at amerikanerne kan undgå en gentagelse af regeringsnedlukningen i oktober. Kongressens topforhandlere er blevet enige om en foreløbig aftale om budgettet for 2014-2015.

Formand for budgetkomiteen for Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan (tv), sammen med Senatets formand for budgetkomiteen, demokraten Patty Murray, på vej til det pressemøde, hvor de sammen offentliggjorde aftalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: T.J. Kirkpatrick

USA: Budgetforhandlere i den amerikanske kongres nåede tirsdag frem til en aftale om de føderale udgifter for næste år. Aftalen skal nu til afstemning i Senatet og derefter i Repræsentanternes Hus, og hvis den ender med at blive vedtaget, undgår amerikanerne en katastrofal gentagelse af regeringslukningen, der lammede Washington i over to uger tidligere på året, skriver AFP.

Kilder siger til det franske nyhedsbureau, at budgettet for 2014-2015, der blev forhandlet på plads af demokraten Patty Murray fra Senatet og republikaneren Paul Ryan fra Repræsentanternes Hus bag lukkede døre, sætter det nye årlige udgiftsloft til 1 billion dollar (5,4 billioner kroner).

I oktober måtte flere offentlige myndigheder lukke ned i lidt over to uger og mange offentligt ansatte blev sendt hjem uden løn. Det samme vil ske igen 15. januar, med mindre politikerne bliver enige om budgettet.

Paul Ryan kalder aftalen »et skridt i den rigtige retning«, som sørger for, at landet undgår at havne i endnu en nedlukning, når de nuværende midler udløber.

»Hvad får jeg ud af det? Jeg får en større nedbringelse af underskuddet. Underskuddet vil blive nedbragt mere med en aftale end uden en aftale«, siger Ryan.

Præsident Barack Obama hilser aftalen velkommen som »et godt første skridt« og opfordrer Kongressen til at vedtage et budget på baggrund af aftalen.