Amerikanernes valg sender tusinder på jagt efter job og bolig

Flyttemændene i Washington går en travl januar i møde, når der skal skiftes ud i Det Hvide Hus, Kongressen og ministerierne.

Melania Trump besøgte i sidste uge Michelle Obama i Det Hvide Hus, og når hr. Trump har overtaget hr. Obamas pæsidentstol, er det ikke kun flyttedag for den kommende og den snart forhenværende »first lady«: Tusinder af job skal nybesættes. Foto: Chuck Kennedy/Det Hvide Hus Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Min flyttemand glæder sig. Januar bliver en god måned for hans branche i USAs forbundshovedstad, Washington DC, fortalte han, da han kom forbi for at give et tilbud.

Mit job som Berlingskes korrespondent slutter 1. februar, og så skal mit flyttelæs retur over Atlanten, mens min afløsers inventar skal den anden vej fra Danmark.

Det skifte er dårlig timing, siger flyttemanden, for det vil ramle sammen med, at en ny Trump-administration afløser præsident Barack Obamas stab, og det præsidentskifte vil betyde, at der kommer helt ekstraordinært meget gang i flytningen ind og ud af den amerikanske forbundshovedstad.

Normalt er Washingtons ejendomsmarked ikke synderlig påvirket af, at der kommer en ny administration i Det Hvide Hus.

Men både flyttefolk og ejendomsmæglere regner med akut travlhed denne gang med en partipolitisk udskiftning samtidig med en relativ stor udskiftning i Kongressen. Især når det drejer sig om at få et hus eller en lejlighed i den øvre ende af skalaen, hvor den månedlige leje begynder omkring 5.000 dollar, næsten 35.000 kr. Den øvre pris? Kender den ikke. Men Barack Obama, der flytter til en bolig i Washingtons eftertragtede Kalorama-kvarter, skal angiveligt betale ca. 275.000 kr. om måneden for villaen – eller måske rettere palæet. Så er der til gengæld god plads til ham, hustruen Michelle Obama, de to døtre og den snart ekspræsidentielle svigermor.

Normalt forsøger en masse af de rådgivere, der bliver arbejdsløse efter et valg, at blive i Washington. De opsluges ofte af tænketanke, universiteter eller virksomheder og lobbygrupper og ligger »døde« indtil næste valg, hvor de så kan håbe på, at deres kandidat vinder og sikrer dem job i centraladministrationen.

Hvor mange det drejer sig om, varierer meget fra præsident til præsident, men vi taler om tusinder af rådgivere, der er ansatte på åremålskontrakter enten i Det Hvide Hus, i ministerierne, i Kongressen eller i styrelser og råd. Så den politiske rotation kommer til at sende mange på jagt efter job og bolig.

Nogle af George W. Bushs rådgivere – især de neokonservative – blev opslugt af Hudson Institute, men der er masser af tænketanke i Washington, hvoraf en del er knyttet til enten Republikanerne eller til Demokraterne. Og så er der over 30.000 registrerede lobbyister på den berømte K Street, som kan tage det hele med ro. De kan fortsætte arbejdet, selv om man regner med, at der også vil komme en række nye til byen, fordi Donald Trump er en ny type præsident og som politiker et ubeskrevet blad.

»Han er forretningsmand, og der vil være nogle typer, der for første gang i deres liv overvejer at flytte til Washington, hvor man kun befinder sig, hvis man har en særlig interesse for at følge politik på tætteste hold,« som en lobbyist siger til Berlingske.

Ejendomsmarkedet i DC er blevet gennemanalyseret gennem de seneste fem præsidentvalg, og disse undersøgelser viser ifølge The Washington Post, at uden for en radius af fem kilometer fra Kongressens hjemsted, Capitol Hill, er effekten på ejendomsmarkedet meget lille.

For oplandet er stort, og bare ved at vælge bolig et par kilometer uden for byen i staterne Virginia eller Maryland, som begge er kendt for gode skoler, får man rigtigt meget for pengene. Så er prisen for et mindre hus ikke næsten 35.000 kr., man nærmere ca. 20.000 kr.

Det kan blive meget anderledes denne gang: Donald Trump har erklæret, at han kommer til Washington med en enorm stab, der ikke har haft berøring med politik tidligere – og derfor heller ikke tidligere har boet i området.

Men usikkerheden er stor i DC i disse dage. Mange mennesker ved ikke, om de kan fortsætte i de stillinger, de har i dag. Nogle af dem er selvfølgelig professionelle embedsmænd. Men der sidder også en del ansatte i yderpositioner, som tidligere har overlevet på trods af, at der har været et partimæssigt skifte i Det Hvide Hus. Det er typisk folk, der arbejder i styrelser, hvor deres kvalifi-kationer er det, der efterspørges, og ikke hvilket parti de tilhører.

I min egen ejendom er der flere, der ikke ved, om de nu skal tilbage til den stat, de kom fra. Flere af dem har siddet i stillinger i byen siden Bill Clinton-administrationen. De har netop overlevet ved at gå i hi i en tænketank i de perioder, hvor der har siddet en republikaner i Det Hvide Hus. Og hvis de også skal flytte, så skal der koordineres. For der er kun plads til én flyttebil ad gangen i vores beskedne gård.

Kristian Mouritzen er Berlingskes korrespondent i USA