Amerikanerne frygter stigende priser

USAs centralbank noterer fortsat vækst i sin seneste situationsrapport fra rundt omkring i landet, men risikoen for inflation stiger.

NEW YORK: Den faldende dollar bidrager til risikoen for, at Amerika importerer inflation, fordi de udenlandske varer bliver dyrere. På det seneste har olieprisen også været høj - omend den de seneste dag har været for nedadgående igen. Og der er tegn på, at produktiviteten snart ikke kan forbedres mere, for de amerikanske arbejdstagere arbejder i forvejen på højtryk.

Det bidrager alt sammen til risikoen for inflation, og disse påvirkninger er efterhånden ved at vise sig i form af højere priser.

»Højere pres på priserne blev rapporteret af virksomheder over hele landet, især for energi, transport, madvarer og benzinbaserede produkter,« skriver den amerikanske centralbank i denne uge i sin seneste såkaldte »beige book« - et snapshot af økonomiens tilstand rundt omkring i landet.

Det er især fremstillingsindustrien, som er begyndt at hæve priserne til deres købere, mens priserne i detailleddet til slutkøberen - den amerikanske forbruger - indtil videre er blevet holdt i skak af den intense konkurrence i branchen.

Renten vil fortsat stige
De spirende tegn på inflation kan betyde, at centralbanken fortsætter sin gradvise opjustering af det amerikanske renteniveau, som p.t. ligger på 2 pct. for den toneangivende rente. Bankens næste rentemøde finder sted 14. december. Banken har tilkendegivet, at den ønsker at nå et niveau, som hverken stimulerer eller bremser økonomien, men det er lidt uklart, hvad det konkret betyder. De fleste iagttagere regner med, at der menes et renteniveau på mellem 3 og 5 pct.

Ifølge den beige bog er USAs økonomiske vækst dog stadig robust med pæn fremgang i de forskellige regioner pånær Cleveland, Ohio - et typisk industriområde, som længe har haft ondt i væksten og mistet mange arbejdspladser. Ifølge Bureau of Economic Analysis lå væksten i USAs bruttonationalprodukt i tredje kvartal af i år på 3,9 pct. omregnet til årsbasis.

Lav købelyst
Til gengæld kniber det lidt med forbrugernes købelyst - et faktum, der blev understreget af tal i går fra verdens største detailkæde, WalMart, som meldte om en stigning i november-salget på kun 0,7 pct.

Tilsyneladende er forbrugerne nervøse over de stigende energipriser, som i det bilglade USA virkelig kan mærkes, og jobsituationen. Ifølge centralbanken har der ellers været forbedringer i beskæftigelsen de seneste uger og måneder. Men optimismen blev dæmpet i går af nye tal fra Arbejdsministeriet, som viste, at antallet af amerikanere, som meldte sig i arbejdsløshedskøen i uge 48, steg til 349.000. Det var en højere stigning, end de fleste økonomer havde ventet, og tallet viser, at der stadig er en vis usikkerhed om den økonomiske væksts evne til også at skabe job.