Amazon-stifters formue svulmer og slider sig forbi Slim

Amazon-aktiens himmelkurs sender nu internetboghandlens stifter, Jeff Bezos, forbi den mexicanske mobilmogul Carlos Slim på listen over verdens allerrigeste.

Amazons stifter og topchef, Jeff Bezos. Han har endelig fået held med bundlinjetallene, og det smitter af på hans personlige formue. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REDMOND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internet-stormagasinet Amazons aktiekurs er stormet frem på det seneste, og det betyder, at stifteren, amerikanske Jeff Bezos, nu kan kalde sig verdens fjerde rigeste.

Det er Bloomberg, der holder øje med, hvordan verdens mest prominente velhavere går og har det, og finans-nyhedsbureauet konkluderer, at Jeff Bezos formue nu udgør 58,2 milliarder dollar (405 mia. kr.), hvilket altså er nok til at gøre ham til nummer fire på listen.

Dermed bliver det cementeret, at det var en særdeles god idé, Bezos fik i 1994, hvor han etablerede Amazon. Virksomheden var indledende fokuseret på at være en internetboghandel, og den etablerede sig i løbet af en årrække som den største spiller på sit felt - både i hjemlandet USA og globalt set.

Med årene er Amazon begyndt at favne flere og flere varetyper, og i dag er den nærmere at sammenligne med et gigantisk online-varehus, hvor man kan købe næsten alt mellem himmel og jord. Virksomhedens seneste regnskabstal fik alene tirsdag dens aktie til at stige lidt over fire dollar, og det er ifølge Bloomberg nok til, at internetpioneren Bezos vipper den hidtidige nummer fire af pinden.

Det er mobiltelefon-mogulen Carlos Slim, der har måttet se sig degraderet på listen over verdens rigeste. Mexicaneren, som står bag blandt andet en række store teleselskaber, har tidligere været verdens rigeste. Det var i 2013, men siden er det gået tilbage for ham. Det er dog næppe fordi, han mangler smør på brødet. Carlos Slim er stadig god for 57,2 milliarder dollar, vurderer Bloomberg.

Mens det er gået tilbage for Carlos Slim de seneste år, er det altså gået den anden vej For Jeff Bezos. Det synes Amazons aktionærer nok også var på tide. For Amazon har aldrig rigtig kunne præstere bundlinjeoverskud. Driften har i perioder været okay, men virksomheden har år efter år kastet store summer i udvikling og brugt millioner på indtog på nye markeder. Det har igen og igen udløst røde bundlinjetal, og det har resulteret i, at tvære medejere har foreslået at sparke Jeff Bezos ud af biksen.

Men den kritik er givetvis forstummet nu. For Amazon har nu i to kvartaler leveret overskud, og det er det, der har gjort, at stifter Jeff Bezos' formue er mere end fordoblet det seneste år. Faktisk udgør den årlige værditilvækst den største, som Bloomberg nogensinde har noteret sig på sit velhaverindeks, der dækker top 400.

På toppen af listen står stadig Microsoft-stifteren Bill Gates. Han menes at være god for 85 milliarder dollar. Nummer to på listen er spanske Amancio Ortega, der står bag tøjkoncernen Inditex, som er verdens største, og som er motoren bag hans formue på 73 milliarder dollar.

Nummer tre er investorguroen Warren Buffett, som menes at være god for cirka 63 milliarder dollar.