Amagerbankens tidligere ledelse dømt til at betale erstatning på 225 mio. kr.

Mens ledelsen med advokat N.E. Nielsen i spidsen gik helt fri i byretten, har Østre Landsret dømt ham, bankdirektør Jørgen Brændstrup og seks andre medlemmer af bestyrelsen en stor erstatning

advokat N.E. Nielsen, som frem til Amagerbankens konkurs var bestyrelsesformand i banken, er sammen med syv medlemmer af den tidligere ledelse dømt til at betale en erstatning på over 225 mio. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: peter helles eriksen

Østre Landsret går hårdt efter den tidligere ledelse i Amagerbanken, hvor tidligere bankdirektør Jørgen Brændstrup, bestyrelsesformand N.E. Nielsen samt seks andre ikke-medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer er idømt en erstatning på over 225 mio. kr. Hele ledelsen blev ellers pure frikendt i byretten, hvor statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet havde rejst et erstatningskrav på 900 mio. kr.

Sagen i Østre Landsret er skåret til af Finansiel Stabilitet, som forlangte en erstatning på 375 mio. kr. Sagen handler om en stor valutaramme på halvanden milliard kr., der blev i 2008 blev bevilget til tre erhvervsfolk,eksbokseren og ejendomsmatadoren Hans Henrik Palm, finansmanden Henrik Ørbekker og avokat Olav Damkiær-Classen, som skulle overtage en ejendom på Østerbro. Ejendommen er kendt som Østerfælled-ejendommen. Valutarammen blev genbevilget i 2009 og opretholdt i første halvdel af 2010 - selvom rammen blev overskredet med 100 mio. kr.

Landsretten anser det for ansvarspådragende for hele ledelsen, at de genbevilgede valutarammen  og opretholdt den frem til, den blev lukket midt i 2010.

De øvrige dømte er Villy Rasmussen, Henrik Zimino, Kent Madsen, Carsten Ehlers, Henrik Håkonsson og Jesper Reinhardt. En direktør blev frifundet, selvom han var medlem af direktionen. Men Finansiel Stabilitet havde udvist passivitet, fordi det statslige selskab havde genansat ham i en funktionærstilling efter amagerbankens konkurs - uden at tage forbehold for erstatning.  To medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer blev ligeledes frifundet.

Oveni erstatnings på mere end 225 mio. kr. skal de otte tidligere ledelsesmedlemmer betale sagsomkostninger og procesrenter. Tidligere bestyrelsesformand N.E. Nielsen, som i dag er advokat i DLA Piper, har en ansvarsforsikring. Hvis den dækker, så bliver den trukket fra erstatningsbeløbet, som så herefter skal deles mellem alle otte. N.E. Nielsen, der i sin tid som bestyrelsesfosrmand i banken, var advokat hos Bech-Bruun, kommer altså ikke til at nyde godt af en eventuel forsikringsdækning i noget større omfang end de øvrige.

(opdateres)