Alsidigt arkitektfirma satser på vækst

Pr. 1. august har Perlt & Black Arkitekter A/S skiftet navn til Format Arkitekter A/S. Samtidig er firmaets 18 medarbejdere flyttet fra Lyngby til nye, landlige omgivelser i landsbyen Gunderød tæt på Hørsholm. Her er der plads til ny ekspansion.

Alsidigt arkitektfirma satser på vækst - 1
Direktør og partner Palle Juul Larsen, arkitekt maa, og partner Anne-Mette Bølling, arkitekt maa, i de nye omgivelser. Tidligere havde arkitektfirmaet adresse i Lyngby, og fra det idylliske Gunderød er der kun 22 minutters kørsel til Rådhuspladsen i København. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Først invaderes græsplænen af et egern, og senere er der besøg af naboens hønseflok. Det er første dag på jobbet i de nye, landlige omgivelser i Gunderød - for medarbejderne hos det fremstormende arkitektfirma Format Arkitekter A/S.

Selv navnet er nyt. Fra 1. august skiftede det 26 år gamle Perlt & Black Arkitekter navn til Format Arkitekter, samtidig med at den gamle adresse i Lyngby blev skiftet ud med en ny i Hørsholm Kommune. Firmaet bor nu til leje på 600 kvadratmeter i den midterste del af et trelænget kontordomicil, hvor der er plads til både eftertanke og ekspansion.

Gennem sin levetid har firmaet etableret sig som en af de mest solide og erfarne tegnestuer i Danmark med en lang række vægtige referencer. Ikke mindst inden for erhvervsbyggeri har firmaet markeret sig - med særlig ekspertise inden for medicinalvirksomheder.

»Hvor andre tegnestuer de senere år ofte har måttet halvere antallet af medarbejdere, er det lykkedes os at fastholde beskæftigelsen og omsætningen. Nu, hvor der er lidt stilstand i erhvervsbyggeriet, satser vi meget på boliger,« forklarer direktør Palle Juul Larsen, arkitekt maa og partner i Format Arkitekter.

»Sidste år overtog vi desuden Arkitektfirmaet Chr. P. Skjoldborg, som tilførte os fire medarbejdere plus en række spændende kunder. Nu har vi fået mere kontorplads, og vi vil fortsætte med at have øjnene åbne over for tilsvarende opkøb og muligheder for ny ekspansion ved overtagelse af eksisterende tegnestuer,« siger direktøren.

Tror på alsidighed

Format Arkitekter A/S har 18 medarbejdere og en årlig omsætning på otte mio. kr. Firmaet er ejet af en række partnere plus enkelte eksterne investorer - herunder finansmanden Torben Mærsk, der for nylig har købt aktier i firmaet og er indtrådt i bestyrelsen.

På den første arbejdsdag i august er der endnu relativ tomt i de nye kontorlokaler, hvor papkasserne vidner om den nylige flytning.

Palle Juul Larsen og partner Anne-Mette Bølling, arkitekt maa,forsøger sammen at forklare, hvordan det kan gå til, at firmaet ikke er så hårdt ramt af den økonomiske afmatning, der de senere år har gjort livet surt for byggebranchen, som mange andre arkitekter.

»En af de vigtigste årsager er formentlig vores alsidighed. Tidligere løste vi flest opgaver for erhvervslivet, men de senere år er vi som nævnt også begyndt at lave boliger. Vi er netop nu i gang med at udarbejde et skitseforslag til fire nye boligprojekter, og i Odense er der sat gang i byggeriet af 22 ungdomsboliger, vi har tegnet,« siger Palle Juul Larsen.

Anne-Mette Bølling supplerer:

»Som arkitekter er det vigtigt, at man har mere end ét fokusområde. Vi arbejder for erhvervslivet, tegner daginstitutioner og skoler for kommunerne, samt boliger og meget andet. Vi er også meget aktive inden for renovering og restaurering af ældre bygninger,« siger hun.

Palle Juul Larsen tilføjer, at det ikke må opfattes, som om erhvervslivet helt er holdt op med at benytte arkitekter. Rent faktisk holder den danske medicinalindustri konstant to-tre medarbejdere på tegnestuen beskæftiget, f.eks. med tilbygninger og ombygninger af eksisterende ejendomme.

Det kræver lydhørhed

Filosofien hos Format Arkitekter går ud på, at arkitekturen skal være underlagt ejendommens funktion, stedet (omgivelserne) samt de mennesker, der skal bruge ejendommen.

»Man kan efter min mening ikke trække arkitekturen ned over hovedet på brugerne. Man kan være arkitekt for sin egen skyld - eller for brugernes. Vi har altså valgt det sidste. Kunderne betaler regningen, og det er først og fremmest deres behov og ønsker, vi skal lytte til.«

Palle Juul Larsen og Anne-Mette Bølling siger nærmest ordene synkront. Man mærker, at man her berører noget helt essentielt hos Format Arkitekter - lydhørheden. Ikke blot lydhørheden over for kunderne, men også over for omgivelserne og bygningernes funktion.

»Når vi bygger i Tuborg Nord, så tilpasser vi arkitekturen til Tuborg Nord. Og nå vi bygger i Roskilde, tilpasser vi os Roskilde,« fastslår Anne-Mette Bølling. Et kig på tegnestuens referencer bekræfter denne alsidighed. Perlt & Black Arkitekter fik sit gennembrud blandt medicinalvirksomheder, da man tegnede et nyt hovedsæde på 24.000 kvadratmeter til Radiometer A/S på Åkandevej i København, opført i 1993-1994. Siden fulgte bl.a. arbejder for Pfizer Danmark A/S, ALK-Abello A/S, Medicon og Struers.

»Vi er nok mest kendt for vores arbejde for medico-branchen. Det kræver stor ekspertise at bygge f.eks. laboratorier og renrum. Det er vigtigt, at man forstår, hvad kunderne siger. Så når man først har erfaringen, kommer kunderne igen,« konstaterer Palle Juul Larsen.

Igangværende projekter

Blandt de igangværende projekter hos Format Arkitekter nævner direktøren Københavns Lufthavn, hvor man har tegnet et nyt transfercenter, der opføres i det såkaldte Transitområde 1.

»Vi overdækker en eksisterende gård i terminal 3 til et klimatiseret bygningsareal. Det er et areal på 1.000 kvadratmeter. Den arkitektoniske idé er at skabe et klimatiseret rum, med frie dispositionsmuligheder uden søjler. Et rum, hvor dagslyset er så rigeligt, at de besøgende næsten opfatter det som et uderum,« forklarer Palle Juul Larsen.

Samarbejdet med Københavns Lufthavn er i øvrigt 'arvet' fra Chr. P. Skjoldborg, der da også har arbejdet på projektet sammen med sagsarkitekt Thomas Dahl. Det nye Transfercenter vil stå klar til at modtage gæster næste år.

Men allerede til november indvies 22 nye ungdomsboliger ved Odense, tegnet af Tue Nørskov-Lauritsen og Marianne Jørgensen. Boligerne er disponeret som rækkehuse i et grønt område. Det er planerne, at tegnestuen også de kommende år vil fortsætte med at tegne ungdomsboliger, akkurat som man er begyndt at interessere sig for boliger i havneområderne. I Sluseholmen har Format Arkitekter således - i samarbejde med Nordicom Bolig - projekteret fire boligejendomme, der alle har en fantastisk beliggenhed ved vandet.

»I år står der fornyelse på vores dagsorden, men trods de store ændringer i virksomheden er det de gamle dyder, vi fortsætter med at dyrke i arkitekturen. Vi er aldrig hoppet på de moderne trends i arkitekturen, herunder postmodernismen. Vi mener, der bør bygges tidløst, og det er de fleste kunder heldigvis glade for,« konstaterer Palle Juul Larsen.