Alm. Brand køber Codan for små 13 milliarder

Alm. Brand overtager Codans danske aktiviteter i en handel til næsten 13 milliarder kroner.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsikringskoncernen Alm. Brand køber Codans danske aktiviteter for 12,6 mia. kr. Sammenlægningen af de to virksomheder gør dermed Alm. Brand Danmarks næststørste forsikringskoncern efter Tryg.

Aftalen kommer, efter Tryg tidligere har købt det britiske forsikringsselskab RSA Insurance Group, der ejede Codan, sammen med canadiske Intact i en af de største virksomhedshandler i Danmark til dato.

Tryg betalte alene 37 milliarder kroner i den handel. Men de danske aktiviteter af Codan er nu solgt, fordi konkurrencemyndighederne næppe havde accepteret, at Tryg alene havde overtaget Codan.

»Med købet af Codan DK sætter vi som samlet bestyrelse en klar strategisk kurs og styrker selskabets langsigtede konkurrencekraft væsentligt,« udtaler bestyrelsesformand Jørgen Hesselbjerg Mikkelsen fra Alm. Brand i en pressemeddelelse.

Han understreger, at forsikringskoncern nu bliver blandt de største i Danmark.

»Vi fordobler forretningsomfanget og bliver en af de største aktører på det attraktive danske skadesforsikringsmarked med en stærk kapitalposition og meget spændende udviklingsmuligheder fremadrettet. Vi glæder os til at byde kunder og medarbejdere fra Codan DK velkommen. Vi mener, at dette er en attraktiv handel for aktionærerne, som vil skabe væsentlig værdi over de kommende år,« hedder det fra Jørgen Hesselbjerg Mikkelsen.

Alm. Brand finansierer handlen ved en planlagt fortegningsemission, der skal rejse cirka 11,6 mia. kr.

»Vi ser frem til at bygge videre på de to selskabers stærke traditioner i en endnu mere konkurrencedygtig virksomhed, hvor vi vil gå forrest i udviklingen af de bedste forsikringsprodukter, skabe nye muligheder og opgaver for vores dygtige medarbejdere samt yderligere øge værdiskabelsen for vores aktionærer gennem solide stordriftsfordele og vores styrkede markedsposition,« siger Rasmus Werner Nielsen, adm. direktør i Alm. Brand, i meddelelsen.

Alm. Brand er en af Danmarks ældste virksomheder og kan spores helt tilbage til 1792. Forsikringskoncernen har indtil nu været Danmarks tredjestørste skadesforsikringsselskab med en markedsandel på cirka ni procent.

Codan blev etableret i 1916 og har været Danmarks fjerdestørste skadesforsikringsselskab med en markedsandel på cirka ni procent.

Codan topchef Christian Baltzer glæder sig over den pris, der betales for forsikringsselskabet.

»Det er i sandhed en definerende tid for Codan, og jeg er stolt af, at vi nu kan være med til at skabe Danmarks næststørste forsikringsselskab. Vi har over de seneste år løftet Codan til helt nye højder, og jeg noterer mig med en vis stolthed, at der i salgsprocessen har været stor efterspørgsel efter os. Den endelige salgspris afspejler netop de resultater, vi sammen i virksomheden har skabt den seneste tid,« lyder det.

Tryg har på grund af konkurrencereglerne ikke haft mulighed for at være involveret i salgsprocessen. Derfor er det canadiske Intact, som har haft ansvaret for at sælge de danske aktiviteter af Codan.

»Der har været stor efterspørgsel efter Codan Danmark, og processen er derfor forløbet forholdsvist hurtigt. Et hurtigt salg af Codan er positivt for alle parter – ikke mindst for Tryg og vores aktionærer. Vi ønsker Alm. Brand. tillykke med transaktionen,« udtaler Morten Hübbe, Trygs koncernchef.

Tryg planlægger nu at føre noget af provenuet tilbage til aktionærerne gennem et aktietilbagekøbsprogram til en værdi af cirka fem milliarder kroner.

Købet af RSA Insurance Group betød, at Tryg blev det største forsikringsselskab i Skandinavien med 5,3 millioner kunder og 6.000 ansatte.

Handlen var skruet sådan sammen, at Tryg overtager RSA's aktiviteter i Sverige og Norge – henholdsvis forsikringsselskaberne Trygg-Hansa og Codan. Intact får RSAs forretning i Canada, Storbritannien og resten af verden.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, mener, at salget af Codans danske forretning skete til en pris, som ser fornuftig ud set fra Tryg side.

»Tryg har fået en fornuftig pris. De kan nu koncentrere sig om at integrere Trygg-Hansa og høste synergierne, som er forventet i niveauet 900 mio. Prisen er i den høje ende af tidligere estimeret og Trygs investorer kan se frem til at få udbetalt en del af salgsprovenuet i ekstraordinær udlodning,« lyder vurdering fra Per Hansen.