Allianz: Truslen mod genopretningen er politisk

Den politiske scene i USA og i dele af Europa skaber usikkerhed for verdens økonomien, lyder vurderingen.

Foto: JEWEL SAMAD.
Læs mere
Fold sammen

Den største trussel mod genopretningen af verdensøkonomien er finans- og pengepolitisk. Sådan lyder konklusionen fra Allianz Global Investors aktieporteføljemanager Andrew Neville.

- Den største trussel er politisk. Det ser sådan set ud til, at det er ved at komme under kontrol, men der kan stadig komme overraskelser, både i Italien og i USA.

I USA har vi eksempelvis set problemer blandt de amerikanske politikere, der ikke kunne nå til enighed om landets budget og derfor måtte lukke ned for dele af den føderale regering i begyndelsen af oktober, og landets politikere skal i begyndelsen af 2014 genforhandle landets gældsloft.

På den anden side af Atlanterhavet, i Italien, har Silvio Berlusconi flere gange raslet med sablen og har for blot et par måneder siden truet med at trække sin støtte til den italienske regering med Enrico Letta i spidsen. Onsdag stemmer det italienske senat om, hvorvidt politikeren med tilnavnet "plasticpingvinen" skal smides ud.

Udover den risiko, der er forbundet med politikernes evne og villighed til at nå til kompromis, vurderer Andrew Neville, at de europæiske regeringers problem først og fremmest er gælden. Meget vil således afhænge af, hvordan de europæiske regeringer vil håndtere udfordringen med at tilpasse gælden i forhold til BNP.

Enten kan de vælge sparevejen, eller også kan de vokse sig ud af gælden. Europa valgte i første omgang sparevejen, men har på det seneste trukket fingrene til sig.

- Næsten alle de politiske beslutninger, jeg har set de seneste 18 måneder, har været i retning af vækst. Spanien, Storbritannien og Italien valgte i første omgang sparekuren, men har siden fortrudt, siger Andrew Neville.

Han vurderer desuden, at nøjsommeligheden indebærer en fare, da den let kan tvinge økonomierne ud i en økonomisk kontraktion.

Derudover vil nedtrapningen af de kvantitative lempelser få stor betydning. Andrew Neville venter, at det bliver Federal Reserve, der først skruer ned for sine månedlige opkøb af obligationer for 85 mia. dollar, fulgt af Bank of Japan og Bank of England, før Den Europæiske Centralbank til sidst vil skrue ned.

Her kan det især få betydning, at der skrues ned i rette tid. Han vurderer, at en for tidlig nedtrapning kan skade den skrøbelige økonomiske genopretning, mens konsekvenserne af en for sen nedtrapning, der blandt andet kan blive udskudt på grund af målet om et givent inflationsniveau, kan give bagslag 3 eller 4 fire år senere.

- Vi vil ikke vide det på daværende tidspunkt, men hvis centralbanken fastholder programmet for at nå et givent inflationsmål, kan det betyde høj inflation om tre eller fire år, siger Andrew Neville.

Den japanske centralbank opererer blandt andet med et inflationsmål på 2 pct., mens Den Europæiske Centralbanks inflationsmål ligger lige under to procent.

Aktieporteføljemanageren vurderer generelt, at verdensøkonomien som helhed er i starten af endnu et cyklisk opsving.

- Den amerikanske økonomi forbedres, Europa er ved at vende, Nordeuropa bliver bedre, Sydeuropa er knap så slemt, Japan har rygvind, Kinas økonomi stabiliseres på et ret højt niveau, Sydøstasien svækkes, og Latinamerika har det stadig svært, mener Andrew Neville.

/ritzau/FINANS