Alkoholforbud er hysteri

Flere fagforbund er utilfredse med A.P. Møller-Mærsks indførelse af totalt alkoholforbud på skibene. Formand for Dansk Sø-Restaurations Forening Ole Philipsen efterlyser mindre radikal løsning.

Du siger, at et totalforbud er som at »skyde gråspurve med 150 mm haubitsere.« Skal det forstås på den måde, at det er okay at være halvfuld på skibene?

»Nej. Reelt har man aldrig kunnet være fuld på skibene. Men derfra og så til at sige, at de som ikke går vagt på en juleaften ikke kan få et glas rødvin til middagen, er der langt. De, der går vagt, skal ikke drikke, men at ingen kan få et enkelt glas er en hysterisk overreaktion på baggrund af nogle uheldige episoder.«Hvilke episoder er det?

»Dem kender jeg ikke i detaljer, men der har været historier om uheld med fulde folk. Men de episoder, der har været, er med folk, der har brudt de gældende regler, og det vil foregå uanset, om der er et totalforbud eller ej.«Man kan vel godt nyde et måltid uden indtagelse af øl, vin eller spiritus?

»Sagtens. Men nu skal man tænke på, at A.P. Møller altid har kørt den politik, at man maksimalt kan få to øl om dagen, mens tre mand kan få lov at dele en flaske vin til det, man kalder lørdagsmiddagen. Vagtgående har aldrig måttet drikke. Så man har aldrig kunnet sidde og drikke sig hverken halv- eller kvartfuld. Det handler om det sociale, hvor man får en enkelt øl eller et enkelt glas rødvin. Mennesket er jo ikke blevet en maskine endnu.«Kan du afvise, at der er alkoholproblemer på nogle af rederiets skibe?

»Det kan jeg hverken be- eller afkræfte. Der er misbrug alle steder i verden. Er der et totalforbud, vil der alligevel komme episoder med indsmugling. Det er ligegyldigt, om man er afhængig af øl eller gajoler.«Svarer din argumentation ikke til, at man lod det være okay at køre bil i beruset tilstand, fordi kun nogle få ikke kan finde ud af det?

»Det er jo en sindssyg sammenligning. Vi snakker jo ikke om, at kaptajnen skal stå i en brandert og sejle afsted. Men at folk, der har fri om bord og ikke kan gå andre steder hen i fire måneder, ikke kan få et glas rødvin til deres lørdagsmiddag er urimeligt.«