Alexandra er verdens yngste milliardær… og nordmand

Den kun 19-årige nordmand Alexandra Andresen kan bryste sig af titlen som verdens yngste milliardær på Forbes’ nyeste liste over verdens rigeste.

Alexandra Andresen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lena Saugen.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun har ikke skabt en banebrydende techvirksomhed i Silicon Valley som mange af de andre unge rigmændForbes’ liste over klodens rigeste. Verdens yngste milliardær, norske Alexandra Andresen, har fået formuen af sin far.

I 2007 forgyldte Johan H. Andresen sine to døtre Alexandra Andresen og Katharina Andresen, da han gav dem hver 42 pct. af familieselskabet Ferd. Den ekstravagante gave har gjort 19-årige Alexandra Andresen til verdens yngste milliardær med en samlet formue på 1,2 mia. dollars, svarende til 8,2 mia. danske kr. Samtidig indtager hendes 20-årige søster pladsen som verdens næstyngste milliardær.

The newest star, Hesselhøj Donkey Boy✨ stallion born in 2012

Et billede slået op af Alexandra (@alexandraandresen) den

Alexandra Andresens store passion er heste.

En tobaksfamilie

Familien Andresen har været blandt Norges rigeste familier i 200 år. Danskeren Nicolai Andresen lagde kimen til familiens formue i starten af 1800-tallet. Og i 1849 overtog Alexandra Andresens tip, tip, tip oldefar, der også hed Johan Andresen, tobaksfabrikken Tiedemanns. Tobaksselskabet blev senere en af Norges førende producenter af tobak, og kilden til familien Andresens formue.

I 2005 solgte familien imidlertid kronjuvelen Tiedemanns til Skandinavisk Tobakskompagni for 480 millioner dollars, cirka 3,3 mia. danske kr.

Ferd, som Alexandra Andresen har sin formue i, er et investeringsselskab. Firmaet er opdelt i Ferd Capital, der ejer blandt andet skiudstysproducenten Swix og olieselskaberne Interwell og Aibe, og Ferd Invest, som investerer i aktier.

Det er første gang i familiens historie, at to piger står forrest i arvefølgen til tronen, men Johan H. Andresen har tidligere udtalt, at han ikke ønsker at presse døtrene til at overtage ledelsen af Ferd.

»Jeg vil give dem muligheden for at vælge som selvstændige individer, ikke som forudfattede robotter. I den generation, jeg tilhørte, var det forventet, at vi gjorde vores bedste for at blive egnede til at tage over. I stedet for at vælge frit, blev det handelsgymnasiet, militæret, college i USA og en MBA. Lidt fast, selvom det også var nogle drengestreger. Det var forventet af mig, og jeg havde ambitioner om, at blive koncernchef. Det er ikke sikkert, mine børn har det,« udtalte Johan H. Andresen i 2014 til den norske avis Aftenposten.

Kurs mod dressurridningens verdenstop

Alexandra Andresens altoverskyggende interesse er dressurridning, og ambitionen er at nå verdenstoppen. Hun har vundet mange medaljer og er tredobbelt norsk juniormester.

Derfor ser Alexandra Andresen heller ikke nødvendigvis en fremtid i familieselskabet. Adspurgt om hun kunne tænke sig at arbejde i familieselskabet, svarede hun i 2014 i en artikel på Ferds hjemmeside:

»Jeg ved ikke, hvornår det skulle være, for jeg har jo lagt planer mange år frem. Men der er faktisk mange, som bruger heste til terapi for børn og unge med forskellige udfordringer, selvom der er få af dem, der er sociale entreprenører i Ferds definition,« sagde hun med henvisning til, at Ferd investerer i socialt entreprenørskab.

Om det betyder, at verdens yngste milliardær vil bruge sin interesse for heste til socialt arbejde i Ferd-regi, vil tiden vise.

Anderledes er det med søsteren Katharina Andresen, der siden 2014 har arbejdet for nogle af familiens sociale entreprenører. Blandt andet på et anti-mobningsprogram. Men de to søstre kommer ikke til at slås om hverken formue eller indflydelse i firmaet, hvis det står til Katharina Andresen.

»Vi kommer ikke til at slås for at arve mest muligt eller for at styre mest. Vi finder en løsning, der passer bedst for os begge. Hun er min bedste ven og lillesøster, og vi snakker om alt,« udtalte hun i 2014 til det norske medie DN, Dagens Næringsliv.