Akzo Nobel drosler kraftigt ned i Danmark

Næsten 10 år efter fusionen mellem Akzo og svenske Nobel ændres en indviklet ejerstruktur. En skattemæssig attraktiv holdingplacering opgives. Dermed mistes værdien af skatteunderskud

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den internationale farve-, lak-, medicinal- og kemigigant, Akzo Nobel, med domicil i Holland opgiver Danmark som placering af skattemæssige årsager.

Næten 10 år efter den store fusion mellem svenske Nobel og hollandske Akzo gennemføres en større, intern ejerstruktur, der i høj grad berører Danmark. Fremover skal det danske selskab af koncernen primært omfatte de aktiviteter, der henhører under Danmark.

Det danske selskab Akzo Nobel A/S får med et pennestrøg strøget en gæld på 1,3 mia. kr. Dermed fjernes samtidig en rentebelastning på over 50 mio. kr.

Den betydelige ændring af ejer- og kapitalstrukturen i virksomheden, som i Danmark mest er kendt for Sadolin Farver, gennemføres for at forenkle strukturen og gøre den mere gennemsigtig og dermed appetitlig på de internationale børser.

Finans- og økonomidirektør Fritz Jüngling, Akzo Nobel A/S, siger, at de betydelige ejer- og gældsmæssige ændringer, der er foretaget, alene kan henføres til et koncernønske om en mere enkel struktur.

»Helt tilbage fra fusionen i 1994/95 var strategien, at aktiviteterne burde være samlet land for land og så ejet af moderselskabet i Holland. Og du kan sige, at det, der er sket, er en forsinket gennemførelse af denne strategi,« lyder det fra Fritz Jünglig.

Kun danske aktiviteter
Da svenske Nobel tilbage i 1980erne lagde sit moderselskab i Danmark, skyldtes det først og fremmest Danmarks medlemsskab af EU, og det meget milde danske skatteklima for store internationale koncerner.

Denne skattemæssige fordel for holdingselskaber har også Holland, og derfor strømlines hele organisationen. Det danske selskab ejede tidligere bl.a. Akzo Nobel-aktiviteter i Frankrig og Finland. Fremover vil de omkring 500 medarbejdere i det danske Akzo Nobel med en omsætning på 800 til 900 mio. kr. alene have med danske aktiviteter at gøre.

»Det er fortsat skattemæssigt gunstigt at være etableret i Danmark. På det område konkurrerer Danmark med Holland,« siger Fritz Jüngling.

Han tilføjer, at Akzo Nobel i realiteten vil komme til at tabe (betale mere i skat) på organisationsændringen. Det skyldes, at det danske selskab Akzo Nobel Deco på trods af underskud i både 2001 og 2002 ikke vil kunne udnytte de akkumulerede skattemæssige underskud. Fritz Jüngling vil dog ikke oplyse størrelsen på dette skattemæssige akkumulerede underskud.

Flyttede Sadolin
»Det væsentlige i denne ændring har ikke med skat at gøre, men handler først og fremmest om at få en mere forenklet koncernstruktur,« siger Fritz Jüngling.

Han tilføjer, at den forenklede virksomhedsopbygning samlet set - for hele det børsnotede Akzo Nobel i Holland - har resulteret i, at koncernen nu kan indsamle data og publicere dem på børsen en måned tidligere end før organisationsændringen.

Akzo Nobel konkurrerer med sit Sadolin Farver, der har en markedsandel på 20 procent i Danmark, med Flügger (lidt større end Sadolin) og Dyrup (lidt mindre end Sadolin.) Derudover er Akzo Nobel også konkurrent til den danske Hempel-koncern.

Akzo Nobel lukkede i 2002 produktionen af malervarer i Holmbladsgade på Amager og flyttede den til udenlandske søsterselskaber.Helt tilbage fra fusionen i 1994/95 var strategien, at aktiviteterne burde være samlet land for land og så ejet af moderselskabet i Holland. Og du kan sige, at det, der er sket, er en forsinket gennemførelse af denne strategi.

Fritz Jünglig,

finans- og økonomidirektør i Akzo Nobel A/S