Aktivering bremser jobsøgning

Aktiveringsfabrikken skal lukkes, og flere skal i jobtræning. For hurtig aktivering kan fastholde folk i ledighed, mener regeringen. Det er svært at skaffe jobtræning nok, siger AF.

Læs mere
Fold sammen
Aktivering kan være en omvej til et job, så færre skal aktiveres og i stedet skal AF og kommunerne satse på den direkte vej til en plads på arbejdsmarkedet, mener regeringen i sit debatoplæg, »Flere i arbejde«, som offentliggøres i dag. Vejen frem er en målrettet, individuel indsats mod jobsøgning og -formidling.

Sætter man for tidligt ind med aktivering, risikerer man at fastholde folk i ledighed, fordi de opgiver den ordinære jobsøgning. Derfor er regeringen ikke interesseret i at fremrykke aktiveringen i forhold til de nuværende 12 måneders ledighed.

»Aktiveringsfabrikken skal lukkes. Fokus skal rettes mod den enkeltes mulighed for at komme i beskæftigelse, og tilbudene til de ledige og virksomhederne skal være individuelle, målrettede og relevante,« hedder det i oplægget, som bemærker, at mens ledigheden er faldet med 200.000 siden 1994, er stort lige så mange i aktivering i dag som i 1994.

Regeringens oplæg skal få beskæftigelsen til at stige med 87.000 personer frem til 2010.

»Vi går målrettet mod at øge antallet af både private og offentlige jobtræningspladser, fordi der er flotte jobeffekter på begge dele,« siger regionschef Birger Stein Christensen, AF Storkøbenhavn. Et år efter privat jobtræning har 53 procent et rigtigt job, mens det gælder 45 procent af dem, der kommer i offentlig jobtræning eller uddannelse. 4.500 påbegynder københavnsk jobtræning i 2002, men kun 1.000 af dem er i private virksomheder.

Især er det vanskeligt at skaffe jobtræningspladser nok til akademikerne, som udgør 20-25 procent af ledige i aktivperioden i København.