Aktive 60-årige

Ældrebyrden tackles forskelligt i den udviklede del af verden. Bedst er det at være over 60 år i Japan, hvor mænd i den alder hører til verdens højst beskæftigede.

Ældrebyrden er et verdensomspændende fænomen, i hvert fald i den del af verden, hvor staten har påtaget forsørgerpligter for dem, som forlader arbejdsmarkedet.

International Herald Tribune tog i sin weekendudgave en rundtur, og hvor det generelt er svært for europæere og amerikanere over 60 år at få et arbejde, er det langt fra noget særsyn i Japan. Det viser sig, at japanske mænd i 60erne er blandt de mest erhvervsaktive i den moderniserede verden.

I følge tal fra Organization for Economic Coorperation and Development (OECD) var 54,8 pct. af japanske mænd mellem 60 og 64 år beskæftiget, mens det kun gjaldt 51 pct. af deres jævnaldrende i USA, 41 pct. i Storbritannien og 24,4 pct. i Tyskland.

Næsten halvdelen af disse mænd over 60 år får samtidig pension, og er ofte kun deltidsansat. Den obligatoriske pensionsalder i de fleste japanske virksomheder er 60 år, men når mange alligevel fortsætter med at arbejde, skyldes det mere en social konvention end af økonomisk nød.

»Folk er bange for at blive pensionister,« siger Henry Kawakami, direktør for konsulentvirksomheden Tempstaff Career Transition i Tokyo til Herald Tribune.

Flovt
»Det er lidt flovt, når du er sidst i 50erne, og skal til din datters bryllup og sige, at du ikke har noget arbejde.«

Hvordan holdningen bliver fremover, ved man ikke. Japanerne står fuldstændig som europæerne og amerikanerne med en tiltagende aldrende befolkning som resultat af de store årgange lige efter Anden Verdenskrig og de mindre årgange i 1980erne og 90erne. Avisen citerer eksperter for, at de færreste japanske mænd i deres erhvervsaktive periode har haft overskud til samtidig at dyrke en hobby. De står derfor tomhændede, når de trækker sig tilbage.

Overvejende har arbejdsgiverne været velvilligt indstillet over for at genanssætte efter pensionsalderen. I øjeblikket er 80 pct. af alle over 60 år i arbejde, men under den økonomiske krise i 1990erne var tendensen, at folk blev afskediget, mens de endnu var i 50erne. Det varede ved indtil 2002, da opsvinget tog fart.

Nu er beskæftigelse blandt de midaldrende og ældre ikke længere et problem, men har været støt voksende siden, siger Kawakami til Herald Tribune.

»Problemet er snarere med de unge arbejdstagere. De sidder fast i lavtløns- og midlertidige jobs.«