Aktionærflugt fra kriseramte Skandia

Kriseramt forsikringsselskabs største aktionærer forlader skuden på stribe.

Krisen i Nordens største forsikringsselskab, svenske Skandia, får nu en helt ny dimension: Selv storaktionærer flygter nu på stribe.

I går var det den allerstørste enkeltaktionær, den finske konkurrent Sampo, der solgte sine 6,9 pct. af Skandia-aktierne for 2,4 mia. svenske kr. - i øvrigt med en gevisnt på en mia. kr. på bare et år.

Den næststørste aktionær indtil for nylig, investeringsselskabet Industrivärden, har også solgt sine 4,8 pct.

Den tredjestørste, det finske forsikringsselskab Pohjola, har ifølge flere kilder foreløbig reduceret sin beholdning fra 4,2 pct. til 1,6 pct. og menes at være på vej helt ud.

Dertil kommer forlydender om, at den fjerdestørste, pensionsforvalteren Alecta, sælger kraftigt ud af sin ejerandel, der indtil for nylig var på 4,2 pct.

Den såkaldte tredje AP-fond og Nordeas fonde bekræfter, at de sælger ud af deres Skandia-besiddelser på endnu et par pct., mens ingen større opkøber har meldt sig på banen for at få fingre i selskabet, der ellers begynder at ligne et muligt, let overtagelsesoffer.

Den største tilbageblevne aktionær, Robur-fonden, der har 3,6 pct., har efter Sampos salg forlangt, at Sampos chef, Björn Wahlroos, omgående nedlægger alle sine tillidsposter i Skandia, hvor han bl.a. har været med til at pege på den kommende Skandia-formand, Marcus Storch, fra industrivirksomheden AGA.

Storch selv var barsk i en kommentar i går til Dagens Nyheter:

»Hvad vi oplever nu er det institutionelle ejerskabs kollaps. Når de til sidst skal tage deres ejeransvar i en virkelig krisesituation, så løber de alle til døren, som var det en legestue. Det gælder et foretagendes overlevelse,« siger han.

Ejerskabet i Skandia har været voldsomt spredt. De ti største aktionærer til sammen havde kun 36 pct. af aktierne, og af dem er der altså nye ejere på næsten halvdelen, uden at en ny stærk ejer har manifesteret sig.

En tredjedel af aktierne er efter Skandias mislykkede eventyr i bl.a. USA spredt på mange udenlandske hænder.

Den samlede markedsværdi på Skandia var i går omkring 35 mia. svenske kr.