Aktier styrtdykker på frygt for handelskrig

. EPA/JEROME FAVRE Fold sammen
Læs mere
Foto: JEROME FAVRE

De asiatiske aktiemarkeder styrtdykker fredag, hvor udsigten til en global handelskrig ryster aktie- og valutamarkederne, efter at USA's præsident, Donald Trump, torsdag annoncerede de lovede importtakster på kinesiske varer, og Kina svarede igen med et løfte om at slås til det sidste, hvis en handelskrig bryder ud i lys lue.

Donald Trump underskrev torsdag et memorandum, der pålægger told på op til 60 mia. dollar på import fra Kina, efter en 30-dages høringsperiode.

Investorerne frygter, at de amerikanske tiltag vil skalere til en handelskrig med potentielt alvorlige konsekvenser for hele den globale økonomi.

Beijing opfordrer fredag USA til at »trække sig tilbage fra afgrunden«.

»Kina håber ikke at lande i en handelskrig, men er ikke bange for at engagere sig i en,« lyder det fra det kinesiske handelsministerium i en erklæring fredag.

MSCI's brede aktieindeks for Asien-Stillehavsområdet uden for Japan falder 2,2 pct.

»Den økonomiske effekt i både Kina og USA vil blive bestemt af, hvilken størrelse tarifferne ender med. Virkningerne ventes at blive stærkere i USA, og det vil øge både forbruger- og producentpriser,« vurderer markedsstrateg Hannah Anderson fra JP Morgan Asset Management i et notat.

Kursfaldene begrænser sig ikke til Asien, idet de amerikanske futures falder med 0,5-1,0 pct. fredag morgen.

I Tokyo lægger en kraftig styrkelse af yen yderligere i ovnen til investorernes frygt.

Nikkei-indekset falder 4,3 pct., og det bredere Topix-indeks ligger med et minus på 3,5 pct.

De kinesiske markeder er også stærkt påvirket.

»Aktiemarkedet vil bære broderparten af markedsreaktionen. USA vil være mest påvirket og også Korea og Taiwan, da selskaber hjemmehørende på de markeder udgør en betydelig del af den globale produktionskæde i den kinesiske eksport,« påpeger Hannah Anderson.

Shanghai Composite falder 3,9 pct., mens CSI 300-indekset dropper 3,6 pct.

Hongkongs Hang Seng samtidig handles med et minus på 3,0 pct.

Indeks Udvikling (%) Nikkei 225-4,3 Topix-3,5 Hongkongs Hang Seng-3,0 China Shanghai Composite-3,9China CSI 300-3,6Taiwan Taiex-1,8 Sydkoreas Kospi-2,7 Indiens BSE Sensex-1,3 Singapores STI-2,2 Sydney ASX 200-2,0

Indeksværdi kl. 6.05.