Aktiemarkedet lever højt på opkøbsbølge

Nordea vurderer i en analyse, at en bølge af opkøb og fusioner er med til at holde hånden under aktiemarkedet. Især amerikanske selskaber har i årets første måneder været på opkøbstogt med en stærk dollar som løftestang.

En stærk amerikansk dollar har givet selskaberne i USA ekstra appetit på at lave opkøb i Europa og Asien. Fold sammen
Læs mere
Foto: MURAD SEZER

Amerikanske virksomheder har i 2015 brugt tusindvis af milliarder på opkøb. Nordea har i en analyse regnet sig frem til, at virksomhederne i USA i årets første fem måneder helt præcist har spenderet i omegnen af 13.000 milliarder kroner på fusioner og opkøb.

Dermed holder virksomhederne rekordniveauet fra 2014, der var det bedste år for netop fusioner og opkøb siden finanskrisens hærgen. For aktieinvestorerne er der tale om gode nyheder, da de amerikanske selskabers opkøbsiver er med til at drive kurserne op.

»Det er store kontantbeholdninger, lave finansieringsomkostninger og svag omsætningsvækst, der presser de stærke selskaber til at søge større markedsandele gennem fusioner og opkøb. Amerikanske selskaber er de mest aggressive med en stærk dollar som løftestang i oversøiske handler,« skriver Nordeas seniorstrateg Tine Choi Danielsen, der samtidig påpeger, at også Europa og Asien er ved at komme med på vognen.

Nordea vurderer, at fusions- og opkøbsbølgen er med til at holde hånden under aktierne og sikre, at der kan være plads til fortsatte stigninger. Logikken er den, at når virksomhederne står klar med tusindvis af milliarder til opkøb, reagerer markederne ved at sende kurserne opad.

Traditionelt set har de største fusioner og opkøb fundet sted inden for medicinal- og biotekbranchen, men i årets første kvartal har det især været teknologi, finans og industri, der har holdt høj fart.