Aktiemarkedet er gået i selvsving

Nu må de kortsigtede aktører på aktiemarkedet få propperne ud af ørerne og få mere perspektiv ind. Tilbagekøb af aktier er ikke et aktivt middel, det er et passivt middel.

DER ER VED AT UDBREDE SIG en overordentlig kedelig, lidet perspektivrig tendens på aktiemarkedet. De kortsigtede aktører på børsen skriger i kor, at selskaberne skal bruge overskudslikviditet til at købe egne aktier tilbage.

Gør de ikke det, bliver aktien straffet hårdt. Se bare Danske Bank og Danisco. Begge betydende KFX-selskaber har rigelig likviditet i lommerne, og har derfor stillet aktionærerne et tilbagekøb i milliardklassen i udsigt.

Så var det, at Peter Straarup fandt to banker i Irland og Nordirland, som han mente var 10,4 mia. kr. værd. Dermed kan han fremvise vækst. Torsdag meddelte Alf Duch-Pedersen, at Danisco ville skære ned på det planlagte tilbagekøbsprogram af egne aktier for at have power til opkøb.

Og hvad sker der? Inden aktieatleterne overhovedet får sat sig ind i, hvad det er Peter Straarup har købt, og Duch-Pedersen måske har i tankerne, så straffer aktiemarkedet Danske Bank og Danisco med et kursfald på fem procent. Alene fordi der skæres i tilbagekøbsprogrammerne.UNDSKYLD MIG, men det er mildt sagt en passiv tanteattitude.

Tværtimod burde man gå i kødet på de topchefer, som ikke kan finde anvendelse for overskudslikviditeten. Som altså ikke kan finde vækstmuligheder. Det er jo i bund og grund virksomheder og ledere, som er gået i stå.

Mantraet i erhvervslivet - og på aktiemarkedet - i denne tid er ikke bundlinjevækst, men derimod toplinjevækst. Nu udtrykker så både Peter Straarup og Duch-Pedersen vækstambitioner, og så får de een over snuden.DET ER MULIGT, at de konkrete opkøb, som Danske Bank har gjort og Danisco vil gøre, er fejlsatsninger, men så vurder d'herrer på de konkrete projekter og ikke alene på størrelsen af tilbagekøbsprogrammerne.

Retfærdigvis skal det siges, at tilbagekøb af aktier ikke nødvendigvis altid behøver at være af det onde. Det kan selvfølgelig i nogle tilfælde være helt OK at bruge overskudslikviditet på denne måde. Især hvis kursen ligger underdrejet. Men at købe aktier tilbage og nedskrive aktiekapitalen giver ikke på nogen måde merværdi i samfundet. SKURKEN I TILBAGEKØBSHYSTERIET er kortsigtigthed. Og hvem tænker i særlig grad kortsigtet? Det gør de berømte - eller berygtede - hedgefonde. De er ikke så kendte i Danmark, men især Danisco har et par store London-hedgefonde i aktionærkredsen, og de er bedøvende ligeglade med, hvordan Danisco ser ud om fem eller ti år. Deres fokus er alene, hvad der kan presses ud af en kortsigtet gevinst.

God corporate governance er, at ledelsen skal tænke langsigtet. Den meget voldsomme fokusering på kortsigtede gevinster kan påvirke holdningerne på direktionsgangen og i bestyrelseslokalerne således, at topcheferne - hvis de ikke har rygrad - presses til kortsigtede beslutninger alene for at tilfredse kortsigtede investorer.

A.P. MØLLER-KONCERNEN får ofte skældud for ikke at føje aktiemarkedets luner. Og sandt er det da også, at Esplanaden kan virke temmelig arrogant over for aktiemarkedet. Men når det er sagt, bør de gode mænd i ledelsen på Esplanaden have ros for ikke at lade sig koste rundt af kortsigtede hedgefund-spekulanter.

Danske virksomheder har haft nogle gode år. Negligér tantesnakken på aktiemarkedet om aktietilbagekøb og tænk i stedet fremadrettet. Invester i fremtiden.