Aktiemarkeder upåvirkede af katastofen i Asien

Voldsomme flodbølger har dræbt titusinder af mennesker i Indonesien og Indien, men det bekymrer tilsyneladende ikke investorerne.

Aktiekurserne i de to lande ligger på rekordhøjt niveau på baggrund af forventninger om en hurtigt stigende økonomisk vækst og er på samme tid udtryk for den afgrundsdybe kløft mellem rige investorer og de fattige, som er hårdest ramt af naturkatastrofen, skriver Ritzaus Bureau onsdag.

Søndagens jordskælv, som var så kraftigt, at det bogstaveligt talt ændrede landkortet i store dele af Asien, er i det store og hele blevet overset af de finansielle markeder, som er mere optaget af nyheden om, at amerikanernes juleindkøb overtraf de vildeste forventninger.

Ifølge iagttagere er den sørgelige sandhed, at effekten på finansmarkederne fra de voldsomme flodbølger har været mest synlig i Thailand og Sri Lanka, fordi der i disse to lande - begge i stort omfang afhængige af indtægter fra turistindustrien - er blevet dræbt et betydeligt antal udlændinge.

Men på trods heraf steg aktiekurserne onsdag - efter fald de foregående dage - en anelse på børsen i Thailands hovedstad, Bangkok.

- Det er naturligvis klart, at med det store antal omkomne (i Indonesien, red.), vil der være behov for en længere periode til at rydde op efter katastrofen, begrave de døde og finde de savnede. Men alt dette betyder ikke nødvendigvis ret meget i økonomiske termer, siger cheføkonom Eddie Wong fra storbanken ABN Amro til Ritzau.

Indonesien er med omkring 40.000 døde det hårdest ramte land. Stort set alle de omkomne er fundet i landets nordvestlige Aceh-provins, hvor redningsarbejderne stadig forsøger at nå frem til de fjerneste områder.

Men de hastigt voksende ligdynger i Aceh-provinsen har kun ringe betydning for den globale økonomi, også fordi området i forvejen er hårdt ramt af uroligheder i kølvandet på et separatistisk oprør. Acehs vigtigste aktiv er store olie- og gasforekomster, og indtil nu er der ikke indløbet rapporter om skader på vigtige installationer.

- Der er tale om en stor humanitær sag, men det eneste bekymrende ud fra en økonomisk synsvinkel er, hvorvidt den indonesiske regering har de finansielle midler til hurtigt at gennemføre en genopbygning af Aceh-provinsen, siger analytikeren Wilianto li fra analyseselskabet CLSA Indonesia. Han tilføjer, at med talrige donorlande og anden international støtte vil den øgede økonomiske byrde på de indonesiske statsfinanser ikke i nævneværdig grad ændre de positive udsigter for Indonesiens økonomi.

Som en konsekvens heraf sluttede aktiemarkedet på børsen i hovedstaden Jakarta onsdag på rekordkurs, efter at internationale kreditvurderingsinstitutter tidligere havde rost den aktuelle økonomiske udvikling i Indonesien.

I Indien meldes flere end 10.000 personer dræbt, de fleste på de fjerntliggende øgrupper Andamanerne og Nicobarerne, der ligger tæt på epicentret for søndagens jordskælv.

Men også de indiske aktiehandlere har valgt at ignorere den aktuelle naturkatastrofe, og aktiekurserne på aktiemarkedet i den indiske finansmetropol Bombay sluttede onsdagens handel på et rekordhøjt niveau.

Vigtigere for investorerne er den kendsgerning, at udsigterne for den indiske økonomi på baggrund af en mere behersket udvikling i oliepriserne nu synes positive.

- Det er ikke, fordi aktørerne på finansmarkederne er ufølsomme over for ulykker og naturkatastrofer, men reaktionerne ville være anderledes, hvis der kunne spores en virkning fra katastrofen på erhvervsklimaet, siger en indisk analytiker.

Også aktiemarkederne i Vesten har stort set ignoreret naturkatastrofen i Asien, og tirsdag sluttede aktiehandelen på verdens vigtigste børs, Wall Street i New York, med de højeste kurser i mere end tre et halvt år.

/ritzau/