Aktiegevinst til Brdr. Dahl-chefer

Som en af 19 chefer i VVS-koncernen Dahl International tjente den danske chef Bent Larsen 43 mio. kr. på for fem år siden ved at købe aktier i selskabet, der nu bliver fransk.

Den 55-årige adm. direktør for VVS-firmaet Brdr. Dahl i Danmark, Bent Larsen, har sammen med 18 andre chefer i Dahl International scoret en kanongevinst på, at deres arbejdsplads er ved at blive solgt til den franske industrikoncern Saint Gobain.

De 19 chefer fik for fem år siden mulighed for at blive medejere, da Dahl International blev overtaget af venturekapitalselskaberne Ratos og EQT.

Gik i banken
Bent Larsen, der har været ansat i koncernen siden 1991, troede så meget på fremtiden, at han gik i banken og lånte penge, så han kom til at eje i alt 44.828 aktier til en værdi af dengang omkring 13 millioner kroner.

Hvis monopolmyndighederne, som ventet, godkender Saint Gobains køb af Dahl, er alene Bent Larsens aktiepost i stedet 56 mio. kr. værd, og Bent Larsen har altså tjent 43 mio. kr. til forbedring af levestandarden de kommende år.

Sammen med den øvrige ledelse er han endda blevet bedt om at fortsætte i stillingerne, og han har allerede sagt ja tak hertil.

»Det har været en rigtig god handel. Den gang gik det jo desværre ikke så godt for koncernen. Nu har vi fået en mere reel vurdering af virksomheden,« siger Bent Larsen, der netop i dag skal til Frankrig og for første gang besøge St. Gobain.

Gigantfirma
St. Gobain er et selskab med 172.000 medarbejdere verden over og først og fremmest kendt for at producere glas - og i øvrigt også glasuld.

Dahl-virksomheden med 3.500 medarbejdere i Norden og 950 i Danmark skal indgå i Saint Gobains forholdsvis nye afdeling for byggematerialer, der dog allerede udgør en tredjedel af årsomsætningen på omkring 200 milliarder kroner.

»Siden 1999 har vi fået et bedre og bedre resultater og et godt cashflow hos Dahl. Vi tjener også flere penge, selv om det desværre ikke gælder for Danmark,« siger Bent Larsen, der ikke selv har planer om at ændre noget i sin tilværels, selvom tallene på bankbogen bliver noget større og flottere at se på.

Bent Larsen var den af den 19 Dahl-chefer der købte den næststørste andel af de 15 pct. af aktierne, som Ratos og EQT stille til rådighed.

Fire danske vindere
Den heldigste var den adm. direktør for Dahl, Per-Oluf Söderberg, der dengang under IT-feberen satsede 50 millioner svenske kroner på, at han kunne være med til at rette butikken op - og nu selv tjener 160 millioner svenske kroner på det.

Udover Bent Larsen var tre danske Brdr. Dahl-chefer med i aktiekøbet i 1999, men de tre andre købte forholdsvis beskedne aktieposter.