Aktiefest for den norske stat

Den norske stat har tjent over 60 milliarder norske kroner på sine aktiebesiddelser alene i år.

Mens de seneste danske regeringer nærmest har kæmpet om, hvem af dem der var bedst til at skille stat og erhvervsliv, holder den norske regering aktiefest.

Alene i første halvår af 2004 har den norske stat tjent over 60 milliarder kroner på sine ejerandele - og det bare i børsnoterede selskaber.

Statoil, der godt nok har været et besværligt bekendtskab efter en korruptionssag sidste år, er nu igen et eventyr med en opgang i markedsværdi på 30 milliarder kroner bare for statens ejerandel. For konkurrenten Norsk Hydro er statens gevinst procentuelt steget allermest, nemlig med over 24 procent til 9,5 milliarder kroner, og Telenor er blevet 7,7 milliarder kroner mere værd. Den norske Bank fylder også pænt i statistikken med et kursløft på 6,5 milliarder kroner, og eneste minusser i statistikken er ejerandelene i Kongsberg (der er faldet næsten én milliard kroner) og norsk SAS, hvor den norske stat ejer 55,1 procent, som er faldet med 24 procent eller 2,7 milliarder norske kroner.

Til regnestykket hører ifølge Dagens Næringsliv, at staten i år har fået 7,5 milliarder kroner i udbytte og næsten 20 milliarder norske kroner i udsalg af aktieposter i Statoil og Telenor (med bl.a. Sonofon).