Aktieboom kan ramme private

Private investorer køber i stort omfang aktier, og det presser kurserne op. Fagfolk advarer om risikoen for snarligt kursfald.

Læs mere
Fold sammen
Sure dage med sortsyn og aktienedtur er ovre og er blevet afløst af en næsten overdreven optimisme og tiltro til, at aktiekurserne fortsætter med at vokse op i himlen.

Det danske KFX-indeks er nu højere end den 11. september 2001, men det bekymrer flere eksperter, at det først og fremmest har været de private investorer, som har drevet aktiernes optur.

»Ingen ved af gode grunde præcist, hvornår aktiefesten slutter, men der er et godt ordsprog, som siger, at de private investorer som regel kommer for sent til festen,« siger aktiestrateg Henrik Henriksen, Jyske Bank.

Akkurat som hos ATP er der i Jyske Bank hævede øjenbryn over, at de private investorer er så aktive i markedet, mens en lang række institutionelle investorer har holdt sig mere på sidelinien.

»De private amerikanske investorer købte i januar i år via investeringsforeninger flere aktier end nogensinde før bortset fra i marts 2000. Og det er jo af gode grunde en måned, som vækker blandede følelser,« siger Henrik Henriksen og henviser dermed til, at aktieboblen nåede sit højeste i netop marts 2000, hvorefter aktierne faldt kraftigt.

Også direktør Peter Falk fra det uafhængige Dansk Aktieanalyse har bemærket de private investorers kraftige tilstedeværelse.

»Det er naturligvis altid et advarselstegn, når de private strømmer ind på markedet,« siger han.

Ifølge ATP er det nødvendigt med et ualmindeligt »lyst sind« for at retfærdiggøre den seneste tids aktiestigninger.

»Vi mener, at aktierne er steget lige lovligt meget. Og hvad der kan være en smule bekymrende er, at det først og fremmest er de private investorer, som trækker markedet,« mener ATPs fondsdirektør, Bjarne Graven.

Eksperterne er enige om, at selv om aktierne udmærket kan stige yderligere, er de sidste måneders boom efter al sandsynlighed et overstået kapitel.

Alan Greenspan, formand for den amerikanske centralbank, FED, signalerede i går tydeligt, at perioden med den rekordlave rente er ved at være et overstået kapitel - dette vink med en vognstang er allerede blevet opfattet af de amerikanske investorer, og det amerikanske marked er nu faldet to dage i træk.

»De amerikanske aktier er i forvejen meget dyre. Derfor er vores råd at kigge mod aktier i Japan og det øvrige Asien. De europæiske aktier, heriblandt de danske, er ikke måske så højt prissatte, men til gengæld er der ikke det store vækstpotentiale i disse aktier. Dermed ikke sagt, at der ikke vil være gode aktier i f.eks. Danmark, som vil stige kraftigt. Det vil der være aktier, men den tid er ovre, da tidevandet løftede alle både. Fremover vil der være både, som synker,« lyder billedsproget fra Henrik Henriksen.

Også Peter Falk fra Dansk Aktieanalyse forventer en yderst ujævn udvikling. Der vil i langt højere grad blive lagt op til at plukke enkelte aktier, som vil klare sig - mens det ikke kan forventes, at markedet som helhed kan fortsætte ret meget opad.

Claus Silfverberg, direktør for Dansk Aktieanalyse, er enig i, at de private investorer ofte kommer for sent til børsfesten, men han ser nu ikke noget større problem i, at de private er meget synlige på aktiemarkedet.

»Så længe der bliver investeret med omtanke, ser jeg ikke noget problem. Der skal investeres og sælges løbende, og man skal ikke prøve at finde toppen eller bunden. Tværtimod er der indbygget den fordel ved mange private handler fremfor en enkelt handel fra en institutionel investor, at der dermed bliver stillet skarpere priser for køb og salg,« siger Claus Silfverberg.