Aktieårets katastrofe-start varer næppe ved

Et presset Kina, en oliepris i frit fald og geopolitiske spændinger i Mellemøsten har givet aktieåret 2016 en katastrofal begyndelse. Men det betyder ikke, at 2016 kun bliver domineret af røde tal, spår analytikere.

REUTERS/Issei Kato Fold sammen
Læs mere
Foto: ISSEI KATO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens de fleste nok er kommet sig over nytårstømmermændene, er det anderledes for verdens investorer.

De første handelsdage i 2016 har været præget af røde tal, og særligt i Kina står det slemt til. Handlen i kinesiske aktier har således været lukket både mandag og torsdag på grund af for store kursfald.

Men også i resten af Asien, i USA og i Europa har 2016 indtil videre været forfærdelig for investorerne, som nærmest står i kø for at sælge ud af deres aktier på grund af den økonomiske uro i Kina.

Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, kalder starten på aktieåret »dramatisk« og »højst uventet«, men han mener endnu ikke, at der er grund til bekymring for investorerne.

»For mig at se bunder faldene mere i psykologiske forhold end i fundamentale. Når jeg kigger på aktierne, er mit facit for, hvor virksomhederne står, upåvirket af denne uro. Vi har stadigvæk en bred vifte af virksomheder med meget stærke indtjeningsmuligheder,« siger han.

De blødende asiatiske markeder skal derfor ikke nødvendigvis ses som et tegn på, at vi står over for en dramatisk nedtur i den globale økonomi. Ifølge chefanalytiker i Nordea, Michael Borre, skyldes uroen først og fremmest panik blandt investorerne.

»Selvfølgelig skal man være lidt ydmyg i en situation, hvor handelen i de kinesiske aktier lukkes to dage i denne uge på grund af for store kursfald. Men alt tyder fortsat på, at dette er en forbigående uro, og at vi kan se frem til et 2016, hvor verdensøkonomien bevæger sig fremad,« siger han.

Samme melding kommer fra Jacob Pedersen, der trods den hårde start på året spår, at 2016 bliver et godt år for aktiemarkedet og dets investorer.

»I takt med at vi forhåbentligt bliver ved med at få nogle acceptable nøgletal i Kina, og investorerne får syn for sagen, så er uroen i Kina heller ikke mere dramatisk. Det er vores vurdering, at man undgår en hård landing i Kina, og derfor vil nervøsiteten løbende aftage,« siger han.