Akademikeren i DLG

Kristian Hundebøll retter nu blikket mod indtjening frem for toplinje. DLG står foran en slankekur, og der skal sælges fra.

Kristian Hundebøll, DLGs topchef. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Yngst i firkløveret af topchefer i andelssektoren er Kristian Hundebøll med sine 48 år.

Siden 2001 har han slået sine arbejdsfolder i Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG). Først som direktionsassistent for den tidligere koncernchef Asbjørn Børsting. Siden som direktør og vicekoncernchef, og for to år siden overtog Kristian Hundebøll posten som koncernchef.

Den statskundskabsuddannede Kristian Hundebøll faldt til i landbrugssektoren, om end han løb ind i begynderknubs i mødet med de mange agronomer. Det hjalp, at den unge mand kendte landbruget fra sin opvækst i Vendsyssel, hvor faderen var mejeribestyrer. Derimod bonnede det næppe stort, at han i studietiden havde kørt grønthøster. Som mange andre cand. scient. pol.’er begyndte Kristian Hundebøll i det offentlige – i hans tilfælde som EU-rådgiver i Fyns Amt.

En af de første opgaver. som unge Kristian Hundebøll fik i DLG, var at undersøge mulighederne for opkøb i Tyskland. Det førte til DLGs opkøb af det private tyske grovvarefirma Paul Koch Landhandel i 2003, som blev begyndelsen på DLGs internationale vækst.

Og DLG har virkelig oplevet et voldsomt vokseværk i de senere år. I det seneste regnskab omsatte DLG for 59 mia. kr. Da unge Hundebøll blev ansat i 2001, var tallet 11 mia. kr.

Væksten er kommet med opkøb og gennem fusioner, hvor de største har været med Svenska Foder, tyske HaGe, danske Kongskilde, franske Calcialiment og tyske Team AG. I dag er DLG et konglomerat inden for husdyrernæring, plantedyrkning, vegetabilske produkter og service og energi. Det er samtidlig en global virksomhed, hvor 60 procent af de ansatte arbejder uden for Danmark.

Netværksmenneske

Kristian Hundebøll kender sin gesjæft helt ud i hjørnerne. Han er en viljestærk og målrettet herre, strategisk stærk og god til at skabe relationer og bygge netværk. Solide kommunikationsevner og falkeblik for, hvad der rør sig på markeder og i samfund, er andre karakteristika.

Kristian Hundebøll lytter ikke kun til tal og historier. I hans optik handler det om at få udfordringer og problemer på bordet rettidigt. I den sammenhæng skader det ikke med selverkendelse, har han tidligere betonet. Men ikke mindst handler det om at være omgivet af det rette hold, så man kan uddelegere så mange beslutninger som muligt. Noget, der ikke mindst er vigtigt i et konglomerat som DLG.

Kristian Hundebøll satte da også et bredere ledelseshold i forbindelse med udnævnelsen til koncernchef.

DLG-brillerne er i dag rettet mod indtjening frem for toplinje. Danmarks niendestørste virksomhed målt på omsætning skal på slankekur med en række frasalg.

Øverst på salgslisten står den stærkt forgældede og underskudsgivende producent af landbrugsmaskiner Kongskilde Industries. Nye toner, hvor konglomerattankegangen viger til fordel for fokus på kerneaktiviteter.