Akademikere får forsikring mod ledighed

Højtlønnede akademikere får nu mulighed for at tegne en forsikring mod ledighed. I op til et år kan de få udbetalt 32.000 kroner ekstra om måneden ved siden af dagpengene.

Læs mere
Fold sammen
Akademikere kan nu forsikre sig mod at gå fra hus og hjem, hvis de mister deres job og den faste månedlige lønseddel.

Otte akademiske organisationer og A-kasser er gået i samarbejde med Topdanmark om at udbyde en ny forsikring mod ledighed. Blandt dem er Jurist og Økonomforbundet (DJØF), Ingeniørforeningen (IDA) og Dansk Magisterforening.

»Det giver et hak i sjælen at blive fyret. Derudover risikerer magistre og akademikere alvorlige økonomiske skrammer ved overgangen fra en akademikerløn til den meget lavere dagpengesats,« siger Ingrid Stage, der er formand for Dansk Magisterforening.

Hun peger på, at magistre over en årrække har fået procentvis mindre lønkompensation ved ledighed end kassedamer og andre lavtlønnede personer.

Også for projektansatte
Den nye forsikringsordning bliver tilbudt til omkring 200.000 akademikere.

De får mulighed for at supplere dagpengene på knap 14.000 kroner med op til 32.000 kroner ekstra om måneden. Dog højst 85 procent af lønnen.

Topdanmarks direktør Jan Hoffmann understreger, at forsikringen er målrettet det akademiske arbejdsmarked. Det betyder, at medlemmer, der er projektansatte, arbejder i udlandet eller på deltid også har mulighed for at blive omfattet af forsikringen. Han indrømmer imidlertid, at der er stor usikkerhed forbundet med præmierne på forsikringer mod ledighed.

»Derfor opgør vi løbende, hvad der er indbetalt i præmier, og hvad der er udbetalt i »skader«. Er der betalt for meget i præmier, bliver det betalt tilbage til medlemmerne, som noget helt unikt for den her ordning,« siger Jan Hoffmann.

Ved et dårligt skadesforløb vil præmierne tilgengæld blive hævet for akademikerne.

Regering har skabt uro
IDAs formand, Per Ole Front, forventer, at mange medlemmer vil benytte sig af det nye tilbud.

»Springet fra en månedsløn til dagpenge er meget stort for mange af IDAs medlemmer, og det er der kommet en øget bevidsthed om siden hele dagpengesagen i efteråret,« siger Per Ole Front.

Både han og Ingrid Stage mener, at regeringens kuldsejlede planer om at spare på dagpengene, har øget akademikernes efterspørgsel på en tillægsforsikring.

»Ved de sidste finanslovsforhandlinger kørte regeringen skræmmekampagne mod akademikere. Selvom beskæftigelsesministeren endte med at trække sit forslag om, at højtlønnede selv skulle betale den første del af deres ledighedsperiode tilbage, lykkedes det ham at så uro blandt lønmodtagerne,« siger Ingrid Stage.

Medlemmer kan tegne den nye forsikring fra på mandag d. 15 marts.

Forsikringsydelsen udbetales maksimalt i 12 måneder pr. ledighedsperiode.