Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
EADS har onsdag lagt sit årsregnskab på bordet, og på trods af at koncernen, der grundlæggende er et børsnoteret men statsejet jointventure mellem Tyskland og Frankrig, kan melde om en vækst i driftsresultatet til tre milliarder euro (ca. 22 mia. kr.) er der sorte skyer i horisonten, skriver den britiske erhvervsavis Financial Times.
Problemerne hedder A380 og A350. For førstnævntes vedkommende kæmper koncernens største datterselskab, Airbus, med at få leveret nok af de kæmpestore passagerfly. 30 styk rullede ud af produktionshallerne i 2012, og det er acceptabelt i koncernens øjne - men det ændrer ikke ved, at flyet har haft mange fejl, der har krævet ombygninger, og som derfor har forsinket leverancerne.
Spørgsmålet er, om rækken af nyopståede A380-fejl stopper nu. I 2012 kæmpede man hårdt på at få has på revnedannelse i vingerne, men at endnu et problem er løst, er ingen garanti for, at der ikke dukker flere op i takt med, at flere kommer på vingerne.
Med hensyn til A350erne, så er det uvist, hvad der venter. Der guides på, at kompositmateriale-langdistanceflyet kan leveres til de første luftfartsselskaber i andet halvår 2014, men faktum er, at flyet igen og igen er blevet forsinket. Udfordringerne ved at lave et topmoderne fly, der i høj grad er bygget af nye og uprøvede materialer, har vist sig svær - præcis som ærkekonkurrenten Boeing har måttet sande med sin 787 Dreamliner.
For sidstnævntes tilfælde har fejlene vist sig så alvorlige, at de 50 leverede Dreamliner-fly pt. har fået flyveforbud som konsekvens af alvorlige problemer med de indbyggede litium-batterer, Boeing har valgt at satse på. Boeing-balladen har fået Airbus til at tvivle på litium-batteriteknologien. I hvert fald har Airbus nu droppet at bruge de højeffektive og lettere batterier i sin A350er.
Tidsplanen for at få A350 i drift er meget tæt på at falde på jorden igen. Det erkender EADS-ledelsen da også i regnskabet.
»Der er god fremdrift med hensyn til A350eren […] men programmet er fortsat udfordrende, og der er ingen ekstraplads tilbage i tidsplanen (til at tackle forsinkelser, red.),« står der i regnskabet ifølge Financial Times.
Med erfaringerne fra de seneste store projekter blandt flyproducenterne in mente, er det næsten det samme som at skrive, at der snart bliver udmeldt endnu en forsinkelse. I alt kostede problemerne med A380ere og A350-programmet 522 millioner euro i 2012.
EADS' forsvars-datterselskab, Cassidian, har også haft sine problemer at se til, men der er også enkelte lyspunkter.
I Indien har landets myndigheder frosset betalingen for 12 nye AW-101 helikoptere, der er produceret af EADS-konkurrenten Finmeccanica. Årsagen til den strandede handel er stærke indikationer på korruption omkring valget af helikopteren, og det kan sende EADS-ejede Eurocopter tilbage i konkurrencen. Det er nemlig i vækstmarkederne, at forsvarsdelen af EADS skal hente nye ordrer, for hjemmemarkedet i Europa er præget af nedskæringer i forsvarsbudgetterne, vurderer Financial Times.
Årets omsætning i EADS endte i 2012 på 56,5 milliarder euro, hvilket er 15 procent bedre end året før. Resultatet før skat steg med 19 procent til 1,2 milliarder euro.
På trods af udfordringerne steg EADS-aktien onsdag morgen med over seks procent på børsen.