Airbnb vil hjælpe nye studerende: Ekspert kalder det »en lappeløsning«

Airbnb opfordrer værter til at slå armene op og sætte priserne ned, når nye studerende strømmer til byen. Det kan være håndsrækning i en stresset tid, men er ikke mere end en lappeløsning, siger ekspert.

Airbnb giver en håndsrækning til pressede studerende. Det løser ikke det store problem, men kan bekæmpe bondefangeri, siger ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når sommerens slutning markerer tusindvis af unge menneskers træk mod studiebyerne, er Københavns lejeboligmarked spændt til bristepunktet. Det får Airbnb til at opfordre udlejerne til at tage imod nye studerende.

»Vi vil gerne hjælpe studerende med at falde til i byen og give dem lidt ekstra tid til at finde et permanent sted at bo,« siger Hadi Moussa, der er Airbnbs chef for Nordeuropa.

Op til studiestart opfordrer tjenesten deres udlejere til at sænke priserne og gøre værelser tilgængelige for længere perioder end normalt. Det sker via en e-mail og en hjemmeside ved navn »Vær vært for en studerende«.

Et tilskud og en midlertidig løsning

Oscar Foss er en ung københavner, der tidligere via Airbnb har budt kommende studerende velkommen i den treværelses lejlighed på Nørrebro, som han i nogle år boede i.

»Helt praktisk var det en måde at få tilskud til at bo i København på en SU. Og så var jeg glad for at møde og hjælpe nye mennesker,« siger han.

Han har blandt andet haft en ung pige boende, som manglede et midlertidigt sted at bo, mens hun ventede på, at der blev et kollegieværelse frit.

Ifølge Hadi Moussa er det netop håndsrækninger som denne, man gerne vil give de kommende studerende med det nye initiativ.

»Vi ser en trend, hvor flere studerende bruger i Airbnb, når de starter på en uddannelse i en ny by, og den trend vil vi gerne støtte,« siger han.

En håndsrækning i en stresset situation

Curt Liliegreen, der er direktør ho Boligøkonomisk Videncenter, ser på situationen som en håndsrækning, der i en rum tid trods alt kan være med til at gøre tilværelsen lettere for unge mennesker.

»Problemet for de studerende er, at de ret sent får at vide, hvor de skal læse. Så derfor står de i en meget presset situation, og det fører nogle gange til, at de bliver bondefanget,« siger han.

Han fortæller, at det er et årligt tilbagevendende problem, at lidt naive unge mennesker, der ikke kender til boligmarkedet i København, bliver snydt af »falske« udlejere. Det kan blandt andet ske ved, at svindlere får overtalt dem til at overføre et depositum for et værelse, de endnu ikke har set, og som måske slet ikke findes.

»Så der kan Airbnb måske være med til at tilvejebringe en midlertidig løsning, som kan give de unge en roligere og bedre søgeproces,« siger Curt Liliegreen.

Løser ikke det store problem

Ifølge Curt Liliegreen er det dog ikke meget mere end en håndsrækning.

»Det er en lappeløsning, fordi det ikke giver flere boliger, som de unge efterfølgende kan flytte ind i. Det giver dem bare mere tid, men hvis boligerne ikke findes, så hjælper det jo ikke noget,« siger han.

Hos Airbnb anerkender man også, at problemet med at skaffe boliger til studerende er større end som så.

»Den permanente boligsituation er meget kompleks. Antallet af studerende stiger, og der er et stort hul i mængden af tilgængelige permanente boliger,« siger Hadi Moussa.

Omkring studiestart i år forventes københavnske værter på Airbnb at udleje værelser til flere end 3.000 unge fra 18 til 24 år. At det i høj grad drejer sig om studerende understøttes af, at den gennemsnitlige opholdslængde for denne gruppe er over ni dage, hvilket er to og en halv gange længere end den sædvanlige opholdstid.