Aftenposten vred på Aftenposten

I Norge overvejer dagbladet Aftenposten, om de kan nedlægge forbud mod, at en ny, dansk gratisavis får samme navn.

Det er ikke med udelt begejstring, at Norges næststørste avis Aftenposten ser på at få en navnebror i Danmark.

I går fortalte Kristian Lund - tidligere chefredaktør og administrerende direktør for dagbladet B.T. - at han i løbet af foråret vil lancere en postomdelt gratisavis nord for København, og eftersom den udkommer, når de fleste er gået på arbejde, får den navnet Aftenposten.

»Vi bryder os ikke om det og vil undersøge, om vi kan stoppe det,« siger norske Aftenpostens administrerende direktør Olav Mugaas til netstedet Kampanje.

»Aftenposten er kendt ud over landets grænser, og mærkevaren har en skandinavisk dimension. Derfor er vi meget lidt begejstrerede for, at en dansk gratisavis får samme navn.«

Foreløbig har Mugaas bedt jurister vurdere, om det overhovedet er muligt at få nedlagt forbud mod navnet på Kristian Lunds danske initiativ, der kommer godt et halvt år efter, at han forlod B.T. Med på initiativet er to andre, tidligere ledende medarbejdere på B.T.: Redaktør Nina Vedel-Petersen og økonomidirektør Jan Fuhs.

Papirtiger?
Endnu har Kristian Lund ikke hørt fra nordmændene, men det undrer ham ikke, at der kommer en reaktion.

»Det har jeg selvfølgelig haft med i mine overvejelser, men foreløbig har jeg en ansøgning inde hos Patent- og Varedirektoratet om navnet, som jeg forventer går igennem. Det hænger sammen med, at norske Aftenposten ikke har nogen udbredelse i Danmark. Så, nej, det regner jeg ikke for en trussel,« siger Kristian Lund.

Selv om nordmændene ikke er lykkelige, er de heller ikke væbnet til tænderne.

»En anden sag er, om denne nye avis er stor nok til, at det er noget, vi skal bekymre os om,« fortsætter Olav Mugaas og henviser til den kommende Aftenpostens startkapital på 2,5 millioner danske kroner.

»Andre gratisaviseetableringer har jo kostet hundredevis af millioner af kroner. Derfor er det ikke sikkert, at det er noget, vi behøver at bekymre os om.«