Aftale om grøn skattereform er landet

Et politisk flertal er blevet enige om en ny CO₂-afgift. Men firmaer inden for »mineralogiske processer« såsom cementproducenten Aalborg Portland får fortsat en stor rabat.

Finansminister Nicolai Wammen, klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (th.), skatteminister Jeppe Bruus (med skæg, bag Wammen) samt repræsentanter fra aftalepartierne præsenterer aftale om kompensation til husholdninger og grøn fond i Finansministeriet fredag den 24. juni 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag formiddag er en grøn skattereform blevet præsenteret i Finansministeriet.

Med den brede aftale reduceres Danmarks udledning af CO₂ med yderligere 4,3 millioner ton frem mod 2030.

Med i aftalen er regeringen, Venstre, SF, De Radikale og De Konservative.

Her er de overordnede punkter i aftalen:

Ny CO₂-afgift: En ny CO₂-afgift på 750 kroner pr. ton CO₂ indfases fra 2025-2030 for de virksomheder, der ikke er omfattet af EUs kvotehandelssystem. De, der er en del af det eksisterende system, slipper med 375 kroner pr. ton udledt og dermed ender de på samlet 1.125 kroner pr. ton CO₂.

Rabat til Aalborg Portland: Der indføres med aftalen en særlig rabat til virksomheder som eksempelvis Aalborg Portland, der har såkaldte »mineralogiske processer« i produktionen. Dermed slipper de med at skulle betale 125 kroner oveni kvoteprisen.

Lempelse af elafgiften: Aftalepartierne er enige om at lempe den almindelige elafgift med 1,5 øre/kWh i 2028, 3 øre/kWh i 2029 og 7,5 øre/kWh i 2030 og frem.

Striden om Aalborg Portland

Netop striden om Aalborg Portland har fyldt meget i forhandlingerne om den grønne skattereform. Oprindeligt lagde regeringen op til at indføre en CO₂ afgift på 100kr per ton for cementproduktionen, som i praksis kun omfatter Aalborg Portland i Danmark.

Det var alt for lavt, mente Enhedslisten. Og heller ikke det, at der er blevet lagt yderligere 25 kroner på prisen, har overtalt Enhedslisten. På Twitter skriver Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, at regeringen har »fredet de største forurenere med en kæmpe Aalborg Portland- rabat.«

»Statsministeren har lænket sig til Aalborg Portland. Vi lænker os til klimakampen,« skriver Mai Villadsen på Twitter.

Finansering

Statsminister Mette Frederiksen (S) luftede for før gang skitserne til den grønne skattereform sammen med fire ministerkolleger, i forbindelse med præsentationen af reformudspillet »Danmark kan mere II«.

»Reformen vil hvile på det simple princip, at virksomheder, der belaster klimaet, selv betaler for deres udledning,« står der i oplægget, der kan findes på regeringen.dk.

Skattereformen skal være »hovedmotoren« i den grønne omstilling og en »ambitiøs« CO₂-afgift et kerneelement.

Nu er reformen præsenteret, og aftalen er finansieret over perioden 2023-2030. Den finansieres blandt andet af CO₂-afgiften samt reserverer fra tidligere aftaler om blandt andet udviklingen af Nordsøen i 2017.