Afgrunden er sparket til hjørne

Allerede om to måneder lurer endnu en trussel mod amerikansk økonomi, når gældsloftet skal forhøjes, og aftaler om nye offentlige besparelser skal indgås, påpeger økonomer.

Læs mere
Fold sammen

Med nattens budgetaftale har de amerikanske politikere i sidste øgeblik sparket "den finansielle afgrund" til hjørne. Men

- Den gode nyhed er, at de amerikanske politikere har indgået en aftale, der udskyder hovedparten af de finanspolitiske opstramninger i "the fiscal cliff". Den dårlige er, at politikerne har skabt en ny trussel, når de i slutningen af februar skal forhøje gældsloftet og aftale nye offentlige besparelser. Det vil fastholde usikkerheden på et relativt højt niveau, skriver Kim Fæster, senior makroanalytiker hos Jyske Bank, i en analyse.

Aftalen, der blev indgået natten mellem tirsdag og onsdag dansk tid, betyder, at skattelettelserne fra George Bush' præsidentperiode bibeholdes for amerikanere med en indkomst under 400.000 dollar årligt - eller for husholdninger med en årsindkomst på 450.000 dollar eller højere.

Samtidig får personer med en årlig indkomst over 400.000 dollar også hævet marginalskatten til 39,6 pct. fra de tidligere 35 pct. Derudover fjernes en skattelettelse på 2 pct. i arbejdsmarkedsbidrag - den såkaldte "payroll tax" - mens ejendomsskatten hæves for de dyreste boliger.

- Den nye aftale fokuserer stort set udelukkende på skatteforhøjelser, men disse giver mindre end selv det oprindelige udspil fra republikanerne. Kongressens budgetkontor vurderer, at aftalen vil øge underskuddet med 4.000 mia. dollar over de kommende 10 år, skriver Kim Fæster i sin analyse.

Han vurderer desuden, at væksten i USA vil blive ramt i af skatteforhøjelserne i første kvartal, men at der dog ikke er udsigt til negativ vækst. Han venter, at væksten vil tiltage i de kommende kvartaler.

Oven i skatteforhøjelser og offentlige besparelser ligger der også en trussel om et par måneder, hvor USA - ifølge landets finansminister Timothy Geithner - står til at ramme det meget omdiskuterede gældsloft.

- Aftalen, som de amerikanske politikere er nået til enighed om, indebærer dog ikke en forhøjelse af gældsloftet og er kun et første skridt på vejen mod at sikre en holdbar langsigtet amerikansk finanspolitik. Gældsloftet er formelt ramt, men det amerikanske finansministerium kan ved hjælp af lidt kreativitet fortsat honorere sine gældsforpligtigelser de næste 1-2 måneder, skriver chefstrateg i Spar Nord, Christian Mose Nielsen, i en analyse.

Han vurderer desuden, at de næste par måneder vil byde på hårde forhandlinger om forhøjelse af gældsloftet, der vil blive kædet sammen med forhandlinger om besparelser på de offentlige budgetter rettet mod at sikre en langsigtet holdbar amerikansk finanspolitik. De kommende måneder vil dermed fortsat i høj grad være præget af amerikansk politik, skriver han. Det er Kim Fæster fra Jyske Bank enig i.

- Det er positivt, at USA undgår "the fiscal cliff". Det ville have sendt USA i recession og trukket resten af verdensøkonomien med. Omvendt er det skuffende, at budgetforbedringerne ikke er større. Aftalen vil kun i begrænset omfang bidrage til at løse USAs gældsproblemer. Endelig er det bekymrende, at der kommer en ny trussel allerede i slutningen af februar. Her vil der være et pres for omfattende besparelser på de statslige udgifter, skriver han.