Affaldet er blevet en plage

Nye regler for brugen af genbrugspladser er det rene kaos. Ens krav i kommunerne for, hvornår man kan kan slippe, ville hjælpe, mener DI.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle virksomheder skal betale for kommunens genbrugspladser. Samtidig skal du aflevere dit affald i din hjemkommune og kan ikke uden videre aflevere det på en genbrugsplads, hvis du udfører en opgave 100 kilometer hjemmefra.

Nye regler for affald trådte i kraft ved årsskiftet, og erhvervslivet såvel som kommunerne korser sig.

Du er nu som virksomhed tvunget til at betale for driften af din hjemkommunes genbrugspladser, så snart din årsomsætning overstiger 50.000 kroner.

Du og virksomheden kan dog slippe, hvis du kan bevise, at du ikke bruger genbrugspladsen, eksempelvis fordi du har en vognmand til at afhente dit affald. Endnu er der imidlertid ingen retningslinjer for, hvad der er tilstrækkelig dokumentation.

- Det, mener vi, at Miljøstyrelsen skal udstikke nogle retningslinjer for, så vi ikke ender med 98 forskellige tolkninger af, hvilken dokumentation der skal være på plads for at slippe for at betale gebyret, siger Svend-Erik Jepsen, chefkonsulent i DI.

Erhvervsorganisationen har opfordret Miljøstyrelsen til at lave nogle retningslinjer for den krævede dokumentation. Styrelsen har dog afvist med henvisning til, at det bør være den enkelte kommunes opgave at beslutte, hvornår dokumentationen er god nok. Dette til trods for, at selv KL godt kunne tænke sig, at retningslinjerne blev de samme for hele landet. I stedet betegner man her fritagelsesreglerne som »det rene kaos.«

- Tragikomisk

Dansk Byggeri er relativt positiv over for de nye regler, fordi de åbner mulighed for, at kildesorteret affald - delt op i papir, flasker og andet - nu kan blive aftaget af private virksomheder og ikke kun kommunen. Til gengæld stiller Dansk Erhverv sig bag DI og giver en bred kritik af reglerne, ligesom Håndværksrådet kalder den nye lovgivning »tragikomisk.«

Rådet kritiserer især, at du som udgangspunkt er tvunget til at aflevere affald til en genbrugsplads i din hjemkommune. Hvis du som håndværksmester har din virksomhed i Vejle, men skal løse en opgave i Holstebro, skal du altså køre dit affald hjem til en genbrugsplads i Vejle.

Konkurrenceforvridningen er også til at få øje på: Bor du i en kommune med meget erhverv, kommer du til at betale mere til genbrugspladsen, fordi kommunens brugerundersøgelser vil vise, at virksomhederne afleverer store mængder affald. Skal du konkurrere med en virksomhed i nabokommunen, hvor koncentrationen af virksomheder måske er lavere, skal du altså betale en tand mere.